TrendMicro

Wikipedia na kineskom – uređivački rat rečima

Sposobnost Wikipedie da održi ravnotežu u vezi sa kineskim pitanjima dovedena je u pitanje nakon zabrane koja je sprečila nekoliko “urednika” iz kontinentalne Kine da pišu i ažuriraju stranice.

PCPress.rs Image

Kineska Wikipedia bi trebalo da bude izbalansirana

U pozadini tenzija između Hong Konga i kontinentalne Kine, ugušene demonstracije 2019. i 2020. Godine, pretvorile su se u rat reči između urednika Wikipedie koji su prodemokratski i onih koji su za Peking. Svako može da uređuje većinu stranica Wikipedie, ali samo mali deo korisnika to radi – i to samo neke od njih redovno. Stvari su dostigle vrhunac u septembru kada je upravno telo Wikipedie zabranilo rad sedam aktivnih propekinških urednika i uklonilo administrativna ovlašćenja za još 12.

Umešani su optuženi za maltretiranje i zastrašivanje urednika koji su imali prodemokratski stav. Ali propekinški glasovi koji učestvuju u istrazi Bi-Bi-Si klika, kažu da će te akcije značiti da će narativi koji se odnose na Kinu i Hong Kong biti pristrasni prema zapadnom stanovištu. Wikipedia, posebno kineska Wikipedia, je balans, kaže Enming Jan, bivši administrator sajta, kojem je zabranjen pristup platformi, ali on negira da ju je zloupotrebio. Uklanjanjem glasova za Peking, ravnoteža će se popmeriti ka antipekinškim snagama unutar Wikipedie. Međutim, njen osnivač, Džimi Vels, kaže da se principi platforme slobode izražavanja i neutralnosti primenjuju globalno.

Istraga Bi-Bi-Si klika otkrila je „ratove za uređivanje” između propekinških i prodemokratskih urednika o pitanjima vezanim za Hong Kong, uglavnom na sajtu na kineskom jeziku, ali i na engleskoj verziji. Ljudi koji podržavaju Peking često uklanjaju sadržaj koji je naklonjen protestima, kao što je ispaljivanje suzavca i slike barikada. Oni takođe dodaju svoj sadržaj, kaže urednik sa sedištem u Hong Kongu, koji ipak priznaje da se „ratovi uređivanja“ dešavaju na obe strane. Prodemokratski urednici imaju tendenciju da dodaju sadržaj kako bi promenili ravnotežu ili ton članka. Ono što se sada dešava, nepopravljivo je bez mešanja treće strane. Poruke na privatnim kanalima za chat prikazane istrazi Bi-Bi-Sija sugerišu da se hongkonški zakon o nacionalnoj bezbednosti koristi protiv prodemokratskih urednika. Postoje i optužbe da se zloupotrebljava otvorena priroda Vikipedijinog sistema, u kojem svako može da uređuje članke. U Wikipediji kažu da je ideja da isključuje Kinu – apsurdna.

Izvor: Bbc

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: