PC Press - Backup obavezno!

Wikipedia najavila prvi redizajn nakon deset godina

Spremite se za novo doba – Wikipedia je objavila da radi na redizajnu svoje platforme, i to prvi put nakon deset punih godina. Jedna od najkorišćenijih stranica na Internetu sa očiglednom i najvećim informativnim resursima, dobiće kompletno novi izgled.

konačno redizajn wikipedia servisa

Interfejs zastareo, redizajn je postao potreba

Po prvi put posle 10 godina, Wikipedia će pristupiti promeni svog vizuelnog identiteta i korisničkog interfejsa. Redizajn radne površine Wikipedia-e nije rađen u poslednjoj dekadi, i zbog toga su neki elementi navigacije ostali neprilagođeni i nedovoljno optimizovani za današnje standarde i korisničke navike. Od pokretanja 2001. godine, mrežna enciklopedija je objavila više od 50 miliona članaka i dostupna je na skoro 300 jezika. Unos informacija vrše volonteri, a web lokacija Wikipedia je u vlasništvu Wikimedia Foundation, neprofitne organizacije.

Glavna svrha sajta jeste stvaranje, učenje i uređivanje sadržaja, a imajući to na umu, navigacija treba da bude jednostavna i pregledna, kako bti iskustvo korisnika bilo kvalitetnije. Među promenama koje će korisnici videti mogu se očekivati sledeće:

  1. Redizajnirani logotip
  2. Poboljšana funkcionalnost pretraživanja
  3. Sklopiva bočna traka
  4. Pojednostavljeno menjanje jezika
Pročitajte i:  Wikipedia dobija prvi desktop redizajn u poslednjih 10 godina

Redizajn sajta jeste višegodišnji projekat koji se fokusira na poboljšanje kvaliteta radne površine, sa sveobuhvatnim ciljem da stvori iskustvo koje je jednostavno i intuitivno za ljude. Wikipedia je najavila da korisnici mogu očekivati greške, prilagođavanja i ponavljanja, jer će proces redizajna biti dug i nimalo jednostavan. Novi redizajn pojaviće se kao podrazumevani tek u 2021. godini na svim Wikipedia zvaničnim stranama po jezicima.

Izvor: CNN

 

Facebook komentari:
PC Press - Telefoni, leto 2020

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.