BIZIT Seminar

Wiko Power U30 – I veliki i traje

Wiko je uvek bio pošten prema korisnicima i realno sagledavao tržište. Dobro zna gde može da uzme svoje parče kolača i na to se fokusira. S novom Power U serijom telefona nastavljaju utabanom stazom i rastu, što nije nimalo lako u ovim problematičnim, kriznim vremenima. Power U30 stiže uz nekoliko izdašnih obećanja. Da li je u stanju da ih ispuni?

PCPress.rs Image

Ogroman ekran, skroman hardver

Briga velikog broja proizvođača o ekologiji eskalira, a šaradi se pridružuju i oni koji joj inače nisu skloni. Tako Wiko isporučuje novo ekološko pakovanje bez plastike i s manje kesica, izrađeno od recikliranih materijala. Za svaku pohvalu je što to ne koriste kao izgovor da korisnike liše sadržaja, pa tako zatičemo i punjač s kablom i slušalice. Čujete li to, „velikani”?

PCPress.rs Image

Dopada nam se dizajn Wiko telefona, pa ni Power U30 nije izuzetak. Njegov gradijent i šare u vidu strelica ga ističu među konkurentima iz klase. Da veličina ipak jeste bitna, jasno sugeriše naziv za ogroman 6,82-inčni ekranGrand Screen! Zaista, telefon je veliki i vrlo je verovatno da ćete morati da koristite obe šake da biste njime uspešno rukovali. Ni masa nije mala, te sa 214 grama definitivno preporučujemo pažljivije rukovanje. Nema nikakve posebne zaštite. Reč je o standardnom IPS ekranu, nešto većih ivica (posebno kada je donja stranica u pitanju) i zarezom na gornjoj ivici u koji je smeštena prednja kamera. Rezolucija od 1640 × 720 tačaka je tipična za ovu klasu, a osvetljenost bismo okarakterisali prosečnom.

Pročitajte i:  Motorola je razvila posebnu tehnologiju koja zvuk telefona podiže na nov nivo

PCPress.rs Image

Kada je hardver u pitanju, izbor je pao na MediaTek Helio G35 čipset, koji definitivno pokazuje „veteranske” znake. Premda je reč o osmojezgarnom čipsetu koji radi na do 2,35 GHz, njegove performanse ne možemo okarakterisati većom ocenom od „dovoljne”. Slično se može reći i za RAM i skladišni prostor. Kombinacija 4 GB RAM-a i 64 GB storidža je možda primerena klasi, ali neće oduševiti. Srećom, može se proširiti memorijskom karticom. Prisutan je 3,5-mm konektor, ali i FM radio, pa će poklonici ove vrste zabavno-informativnog sadržaja moći da uživaju. Dodali bismo i prisustvo Google Assistant tastera, kojim pokrećete ovu funkciju.

PCPress.rs Image
Rezultat u Geekbench5 testu

Sa softverske strane, telefon radi u skladu s kategorijom i hardverom. Ne treba očekivati čuda, ali i ne podbacuje – implementiran je operativni sistem Android 11, u kombinaciji s Wiko elementima koji su tu tek da upotpune čist Android pokojom korisnom funkcijom.

Korisnički interfejs Android 11 sistema na Wiko telefonu

Baterija udarni adut

Udarni adut ovog velikog telefona je njegova pozamašna baterija. Naime, Wiko je implementirao bateriju kapaciteta čak 6000 mAh, s kojom se pokazao veoma dobro na raznim testovima, uključujući i DxOMark test baterije, na kome je zauzeo drugo mesto na globalnom nivou! Kompanija ističe čak četiri dana autonomije s jednim punjenjem.

Pročitajte i:  Da li nam stiže Coca-Cola pametni telefon?

PCPress.rs Image

Premda smo potpuno uvereni da se ovo može postići uz nezahtevnu upotrebu, u praksi autonomija zavisi ponajviše od toga kako i koliko koristite telefon, naročito kada se to protegne na period od nekoliko dana. Jedno je sigurno – uživaćete u radu i zaboraviti na jurnjavu za punjačem – koji se isporučuje u pakovanju i njegova snaga iznosi 15 W. Možda će malo potrajati dok dopuni toliku bateriju, ali isplati se.

Snimci kamerama Wiko Power U30 telefona

Kamere su stavka kojoj Wiko Power U30 nije naročito posvećen. Glavna kamera je iz prošle ere i premda 13 MP nije loše, i slike mogu biti sasvim korektne, ipak ceo sistem ne bismo okarakterisali ičim više osim – upotrebljivim. Fotografije preko dana će poslužiti, a iznenađeni smo što telefon nema noćni mod snimanja, pa je, s tim na umu, kvalitet noćnih fotografija zapravo korektan. Prednja kamera od 8 MP će takođe poslužiti, ali ni tu ne treba očekivati neke naročite rezultate.

PCPress.rs Image

Sve u svemu, Wiko Power U30 je solidna alternativa u najpristupačnijoj kategoriji mobilnih telefona. Njegovi aduti su jasni – veliki ekran i ogromna baterija. Tome je podređeno sve ostalo. Ukoliko se pronalazite u ovoj kombinaciji, treba da ga uzmete u obzir prilikom naredne kupovine.

Pročitajte i:  Tri razloga zašto je Motorola ThinkPhone najbezbedniji telefon koji trenutno možete da kupite

PCPress.rs Image

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,