BIZIT 2022

Winamp 5.8 Beta nas vraća u prošlost

Oni koji su odrastali u vreme kada se dot.com era tek rađala, verovatno već znaju šta je Winamp, omiljeni muzički plejer iz doba kada se za bolje opcije nije znalo. Ovaj delić prošlosti sada je ponovo postao dostupan, pa se čini da popularnom plejeru ipak neće doći kraj kao što je najavljivano.

PCPress.rs Image

Winamp se prvi put pojavio 1997. godine, te je vrlo brzo postao popularan. Tokom godina imao je nebrojeno izmena, a bio je poznat po tome što je podržavao veliki broj formata, i korisnicima nudio brojne skinove, dodatke za vizualizaciju i plejliste. Vrhunac popularnosti doživeo je 1999. godine, kada ga je kompanija AOL kupila za 80 miliona dolara, da bi se 2013. suočio sa krizom, pa je najavljeno i gašenje.

Ovaj plejer je jedan od najstarijih medija plejera, a uprkos tome koliko dugo postoji, ili baš zbog toga, još uvek je prisutan, te nas, izgleda, očekuje i nova verzija. Winamp podržava brojne audio i video formate, uključujući MIDI, MOD, MPEG-1 audio slojeve 1 i 2, AAC, M4A, FLAC, WAV, OGG Vorbis i Windows Media Audio, te gapless playback za MP3 i AAC sadržaje.

Pročitajte i:  Muzičko odelo: Kad odeća svira

PCPress.rs Image

Glasine o novoj verziji počele su da se čuju kada su procurele informacije o Winamp-u 5.8, koji je kreiran još u oktobru 2016, i sadrži brojne nove opcije i poboljšanja. Tako je nova verzija kompatibilnija sa Windows-om 10, nema Pro verziju, pa je Winamp 100% freeware, ali eksperti upozoravaju da se radi tek o glasinama, te o nestabilnom plejeru koji, iako se radi o zvaničnoj verziji, nema Radionomy, te je osuđen na brojne bagove.

Izvor: Neowin

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,