TrendMicro

Windows 10 bug koji može da ošteti podatke na HD-u

Microsoft je najavio zakrpu za bizaran Windows 10 bug, koji omogućava da se putem jednostavnih operacija oštete podaci na hard disku. Bug je otkriven tokom ove nedelje i okarakterisan je kao „opasan“. On dozvoljava hakerima da u ZIP fajl, pa čak i u Windows prečicu, sakriju zlonamerni kod. Da bi se trigerovala maliciozna prečica dovoljno je da Windows 10 korisnik raspakuje ZIP fajl, ili da pogleda u folder u kome se ona nalazi. Tada će ona automatski pokrenuti proceduru za oštećenje podataka na hard disku.

windows 10 bug

Ova greška je potvrđena i navedeno je da postoji više načina da se kroz nju trigeruje oštećenje NTFS strukture podataka. Interesantno je ona u Windows-u 10 postoji skoro tri godine.

Pronađeno je i da isti maliciozni kod može da se pokrene i kroz web browser. Dovoljno je da se on kopira u adresno polje u browser-u. Srećom, rešenje nije mnogo komplikovano. Navedeno je i da greška ne zahteva od korisnika da ima administratorska prava da bi se pokrenula, niti zahteva specijalne dozvole za upis podataka na disk. Restartovanjem računara i pokretanjem Windows chkdsk procesa, najčešće mogu da se oporave oštećeni zapisi na disku. Ipak, taj proces nije uvek moguće završiti automatski. U pojedinim slučajevima potrebna je i manuelna intervencija kako bi se oporavili oštećeni disk zapisi.  To administratorima sistema u enterprise sistemima može da predstavlja dodatni problem, u  slučaju da chkdsk proces ne uspe da popravi oštećenje.

Pročitajte i:  Microsoft će zadržati Call of Duty na Sony platformama „sve dok bude PlayStation-a za isporuku“

Microsoft je odmah reagovao i naveo je da će u nekom od budućih update-a sistema obezbediti zakrpu.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,