ePlaneta

Windows 10 će automatski blokirati neželjene aplikacije

Microsoft omogućava novu sigurnosnu funkciju u sistemu Windows 10 koja automatski blokira potencijalno neželjene aplikacije (potencially unwanted apps – PUA).

PCPress.rs Image

PUA se često instaliraju uz instalaciju nečega što želite

Mogućnost blokiranja PUA -a u operativnom sistemu Windows nije potpuno nova, a Microsoft je ovu opciju dodao u Windows Security sa ažuriranjem za Windows 10 od maja 2021. Međutim, po difoltu je ovo podešavanje onemogućeno, pa morate da odete u Settings da biste ga sami omogućili. Sada se, prema bezbednosnom biltenu koji je postavio Microsoft, a primetio Bleeping Computer, to menja.

Dakle, šta je potencijalno neželjena aplikacija? To je vrsta softvera koji generalno ne dodaje korisne funkcije vašem računaru. Vrlo često može biti samo oblik oglašavanja ili promocije alata poput search engine-a. PUA se često instaliraju uz instalaciju nečega što želite. Neki programi će imati ponude gde jedan instalater automatski pokušava da instalira obe aplikacije. Oni su opcionalni, ali vrlo često su ove dodatne aplikacije podrazumevano omogućene, pa će mnogi korisnici na kraju instalirati softver koji im nije potreban. Ove potencijalno neželjene aplikacije koriste sistemske resurse koji vremenom mogu usporiti vaš računar. Mnogi korisnici zapravo ne obavljaju redovne provere onoga što je instalirano na njihovom računaru, pa performanse mogu doživeti veliki udarac. Neki antivirusni softver već može otkriti PUA i ukloniti ih. Postoje i aplikacije poput Unchecky, koje automatski onemogućavaju opcionalne instalacije za aplikacije koje pokušavaju skriveno instalirati PUA-e.

Pročitajte i:  Microsoft izdaje novo upozorenje za 70% svih korisnika Windows-a

Bez obzira na to, mogućnost blokiranja ovih neželjenih aplikacija u sistemu Windows 10 dobra je vest za većinu korisnika. Microsoft kaže da će ovu funkciju početi da omogućava u avgustu, što bi moglo biti povezano sa kumulativnim ažuriranjima ovog meseca. Patch utorak će biti 10. avgusta, pa ćemo moći da vidimo da li će biti tako. Ako iz nekog razloga morate da onemogućite ovu funkciju, možete je onemogućiti u aplikaciji Windows Security – App & browser control > Reputation-based protection.

Izvor: Xda-developers

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,