BIZIT 2022

Windows 10 i komandni režim

Da, Windows 10 ima sjajno grafičko okruženje, ali Command Prompt nije otpisan. To je i dalje efikasan alat za pristup pojedinim funkcijama. Iako je komandna linija ostala manje‑više ista tokom godina, otkrićete neke nove trikove u operativnom sistemu Windows 10. Dakle, šta sve možete uraditi s komandnom linijom i kako njome da upravljate i kontrolišete je da biste olakšali njeno korišćenje? Kako ukrotiti komandnu liniju u Windows‑u 10…

PCPress.rs ImageNačin da otvorite komandno okruženje iz menija Windows Power Users (meni koji se pojavljuje kada kliknete desnim tasterom miša na Start) razlikuje se u zavisnosti od verzije Windows‑a 10. U originalnoj verziji i u Anniversary Update verziji, koja je obeležila prvu godišnjicu korišćenja ovog operativnog sistema, komanda se identifikuje kao Command Prompt. Lansiranje te komande postavlja vas u okruženje poznato još od ranih dana operativnog sistema Windows, a „iskusniji“ korisnici će se nostalgično setiti MS‑DOS prompta. U verziji Spring Creators Update, objavljenoj u aprilu 2017, Microsoft je zamenio Command Prompt komandom PowerShell u meniju Power Users. Desnim tasterom miša kliknite na Start da biste prikazali meni. Ako imate stariju verziju operativnog sistema Windows 10, meni prikazuje stavke za Command Prompt i Command Prompt (Admin). U slučaju da imate instaliran Spring Creators Update, meni prikazuje stavke za PowerShell i PowerShell (Admin).

Koja je razlika između Command Prompt i PowerShell alata? Command Prompt je stari alat, koji omogućava da pokrećete komande, izvršavate batch datoteke i još mnogo toga. PowerShell je robustniji i snažniji alat, koji nudi iste funkcije kao i Command Prompt, ali je dodavanjem skript jezika omogućio pisanje složenijih procedura.

Ako koristite Windows 10 Creators Update a nemate nameru da pišete PowerShell skripte i radije biste dobili Command Prompt u Power Users meniju, kliknite na Start i zatim na Settings. U prozoru Settings kliknite na Personalization i potom na postavku za Taskbar. Isključite opciju: Replace Command Prompt with Windows PowerShell when I right‑click the Start button or press Windows key + X. Sada kliknite desnim tasterom miša na Start i videćete Command Prompt i Command Prompt (Admin) u meniju.

Bez obzira na to da li menjate meni Power Users, postoje i drugi načini otvaranja komandne linije. Možete da upišete cmd u polje za pretraživanje (Cortana). Zatim kliknite Command Prompt da biste omogućili otvaranje komandne linije ili kliknite desnim tasterom miša na ovu stavku i odaberite Run as Administrator da biste otvorili okruženje sa svim administratorskim privilegijama. Možete i pitati Cortanu tako što ćete reći: Hey Cortana, open command prompt, pod pretpostavkom da ste uključili opciju glasovnog pokretanja Cortane. Takođe, možete držati Windows taster i pritisnuti R da biste prikazali Run dijalog, zatim upisati cmd u polje Open i kliknuti na OK.

Zašto otvaramo komandnu liniju kao administratori? Određene Microsoft Windows naredbe i funkcije zahtevaju administratorska prava za pokretanje. Ako planirate da pokrenete određene Microsoft Windows naredbe ili da se igrate sa batch datotekama, možete bez razlike koristiti bilo komandni prompt ili PowerShell – oba alata nude istu osnovnu funkcionalnost.

Korišćenje komandnog prozora

I tako, eto vas u komandnoj liniji. Šta možete da uradite? Za početak, da potražite pomoć komandom Help u potrazi za prikazom liste svih komandi koje možete pokrenuti. Na primer, možemo da unesemo komandu ipconfig da prikažemo našu IP adresu i druge mrežne informacije. Sledeća česta komanda je ping ime ili ping IPadresa, kojom možemo da proverimo rad neke Web lokacije, npr. ping www.pcpress.rs i proverimo može li da se pristupi našem omiljenom sajtu. Ako želimo da proverimo kojim putem se stiže do sajta i koliko skokova ima do cilja, otkucaćemo tracert www.pcpress.rs ili neku IP adresu.

Iz komandne linije možemo, sa chkdsk ImeDiska:, da pokrenemo proceduru koja proverava da li vaš hard‑disk ima nekih problema u radu. Komanda sfc /scannov je zgodna jer proverava vaše Windows datoteke. Ako su oštećene, menja ih ispravnim verzijama.

Komanda Dir prikazuje tekstualnu listu datoteka tekućeg foldera, ekvivalentnu sadržaju prikaza Windows Explorer prozora. Ako želite prikaz strukture foldera, tu je komanda tree. Od korisnih komandi vredi spomenuti i systeminfo koja prikazuje detalje o verziji operativnog sistema Windows, procesoru računara, memoriji i vašoj mrežnoj konekciji.

Ako komandu koja nije završila rad želite da prekinete, to ćete učiniti tasterskom Ctrl+C. Kada završite rad, tu je komanda exit, koja može i da se zameni klikom miša na gornji desni X prozora.

Šta još možete da uradite preko komandne linije? Možete promeniti Windows Registry i izvoziti ili uvoziti njegove određene ključeve. Otvorite komandnu liniju i ukucajte regedit. Pojaviće se prozor koji možete da dobijete i preko Cortana polja kada otkucate regedit. Komandna linija pomaže automatizaciju ili korišćenje Copy&Paste. Otkucajte regedit.exe /e software.reg “HKEY_LOCAL_MACHINE\Software” i izvešćete sva podešavanja iz HKEY_LOCAL_MACHINE\Software u datoteku software.reg. Za kasniji uvoz, kucamo regedit.exe changes.reg, što primenjuje sva podešavanja iz datoteke changes.reg u Registry. Ovaj fajl možete da pokrenete i korišćenjem grafičkog interfejsta tako što ćete jednostavno kliknuti na njega ili njegovu prečicu.

Uvoz reg datoteka zgodan je način za promenu raznih sistemskih podešavanja, bez potrebe da lutate Registry‑jem ili da jurite i klikćete kroz sistemske aplikacije i Wizard‑e. Sa druge strane, ovim se niz promena implementira jednim potezom, što može da bude opasno ako stvari nisu podešene kako treba.

(Objavljeno u PC#246)

Facebook komentari:
eFakture