BIZIT 2022

Windows 10 – IE je mrtav, živeo Edge!

Ukoliko to još niste uradili, a većina jeste, došlo je vreme da se oprostite od Microsoft Internet Explorer‑a. Na sam pomen ovog browser‑a mnogima je prva asocijacija kaskanje za konkurencijom, ali i velika prednost da dolazi već instaliran uz Windows.

WindowsEdgeDani nesumnjive slave bili su 2002. i 2003. godine kada je Internet Explorer pobedio u „Prvom ratu browser‑a“ i, osvajanjem 95 odsto tržišnog učešća, nokautirao slavni Netscape koji je bio pionir i standardizator grafičkog interfejsa za pregled Web strana. Od tada, kola su krenula nizbrdo, a sve se ubrzalo naročito posle proboja OS X, Linux, iOS i Android operativnih sistema. Davni pokušaj proboja Internet Explorer‑ na Unix i Macintosh tržište završio se fijaskom, a sada je teško zamislivo da bi ga neko uopšte instalirao na nekoj drugoj platformi pored naprednijih browser‑a. Microsoft je zato rešio da se oslobodi ovog balasta i krene iz početka.

Zvanično „zbogom“ izrečeno je pre tačno godinu dana i poklapa se sa fokusiranjem na nov Windows 10 pristup koji pokušava da vrati poljuljanog giganta sa periferije u centar inovativnog dešavanja koje trenutno diktiraju Apple i Google. Štaviše, od 12. januara ove godine, Microsoft više ne podržava IE osim najnovije verzije 11, što postaje sigurnosni problem za korisnike ranijih verzija. Internet Explorer odlazi u istoriju, a Microsoft‑u želimo mnogo sreće i s Windows operativnim sistemima i sa Edge browser‑om. Internet Explorer se, doduše, i dalje pojavljuje u poslovnim verzijama operativnog  Windowssistema 10, jer Edge engine zbog efikasnosti neće očuvati potpunu kompatibilnost sa prethodnikom. Ipak, IE je u drugom planu i kada nešto budete radili, uvek će se pojavljivati Edge, a IE ćete morati ručno da tražite i pokrećete.

Pročitajte i:  Google lansira verziju veb-sajta svoje obrazovne aplikacije Read Along za decu

Evo i poslednjeg saveta vezanog za Internet Explorer: ako vam ipak nekad zatreba zbog Microsoft zaostavštine koja vam se možda provlači kroz neke starije aplikacije, ne očajavajte što ga nigde nema, već u Cortana polju za pretragu, odmah desno od Start‑a, kucajte Internet Explorer i pojaviće se stara dobra ikona koja će ga pronaći i pokrenuti.

Dosta priče o IE, da vidimo šta nam to novi Edge nudi. Na prvom mestu novi engine koji preseca veze sa starim Microsoft standardima koji su slabo prisutni na savremenom Web‑u, a onemogućavaju efikasan i standardizovan rad s novim sadržajima. Microsoft je rešio da se Edge, kao i sam Windows 10 uostalom, pridruži mainstream dešavanjima, umesto da ih ignoriše. Osim što pruža za browser uobičajeno čitanje sadržaja, Edge može i da se koristi za zapisivanje na samim Web stranicama. Radi se o unikatnoj funkciji koja ne postoji među velikim Web browser konkurentima. Ovaj inovativni pristup vredan je pažnje jer se radi o ekvivalentu pisanja, žvrljanja i crtanja po novinama, časopisima i knjigama. Ovako komentarisane stranice možete da snimate lokalno ili da ih delite preko društvenih mreža ili blogova.

Pročitajte i:  Kakva je budućnost edge računarstva?

Edge se bolje snalazi i sa više otvorenih prozora i tabova. Ukoliko ih imate previše, Edge omogućava da lebdenjem iznad taba provirite u sadržaj preko umanjenog thumbnails preview‑a. Najinteresantniji je novi hub koji skladišti sve što pronađete i pregledate na Web‑u. Tu su omiljena Web mesta, lista čitanja, istorija surfovanja kao i preuzeti fajlovi. Najlepše je što kada se ulogujete u Microsoft account, ove liste se automatski dele između svih uređaja na kojima imate instaliran Windows 10, što znači da vaš kućni, prenosivi, kao i poslovni računar mogu da dele i nadovezuju rezultate surfovanja, a ukoliko imate Windows pametne telefone ili tablete, i oni će biti povezani.

Adresna linija je osnažena i moćnija nego ikada. Kada krenete da kucate u njoj, pojavljivaće se pametne sugestije za precizniju pretragu, kao i instant rezultati s Web‑a, pre same potvrde da ste definisali termin pretrage. Tako ćete moći da modifikujete pretragu i pre nego što dobijete prvu stranicu s rezultatima, što je brži i bolji način pretraživanja. U pozadini pretraživanja nalazi se moćni Microsoft Bing. Ukoliko ste nešto već ranije pretraživali i posećivali odgovarajuće stranice, to će biti uzeto u obzir pri sugestijama koje se pojavljuju tokom pisanja.

Loša vest je da Microsoft Edge dolazi isključivo kao deo Windows 10 okruženja i da ga je nemoguće instalirati na Windows 7 ili 8.x platformi, pa ćete, ako to već niste uradili, morati da migrirate na Windows 10 da biste ga uopšte isprobali. Ironija sudbine je da „prezreni“ Internet Explorer može da se koristi na Windows‑u 10, a da Edge ne može da se koristi na Windows 7 platformi koja trenutno pokreće polovinu svih postojećih PC instalacija u svetu, koje su osuđene na matični browser IE 11 bez dodatnog razvoja, a uskoro i bez podrške! Jasno je da Microsoft želi svima da objasni kako je ubrzana migracija na Windows 10 neminovnost i neće dozvoliti da se popularni Windows 7 pretvori u novi XP koji i dan‑danas odbija da nestane iz donjeg segmenta starih i recikliranih računara.

Pročitajte i:  Hakeri koje podržava Severna Koreja imaju pametan način da pročitaju vaš Gmail

Skraćenice za izbor tastature

Definisali ste da sa Ctrl+0 prelazite na američku tastaturu, na Ctrl+9 latiničnu a na Ctrl+8 ćiriličnu. Sve je godinama lepo radilo, a sada se s vremena na vreme ova setovanja jednostavno izgube, pa morate da ih ponavljate. Uz malo strpljenja ustanovićete da se to dešava samo posle Lock screen‑a.

Rešenje je da prekopirate My Language Settings na profil koji odgovara Lock ekranu. Zato otvorite Control Panel / Language / Advanced Settings, podesite Language Bar Hot Keys kako želite i kliknite na Apply language settings to the welcome screen, a onda na Copy Settings, uz izbor opcije Welcome Screen. Restartujte računar i problem će otići u prošlost.

(Objavljeno u časopisu PC#230)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,