Windows 10 ne prati aktivnosti korisnika bez njihovog znanja

Početkom decembra je moglo da se čuje kako Windows 10 skladišti podatke o logovanju, te ih bez znanja i dozvole korisnika šalje kompaniji Microsoft čak i kada je opcija za skladištenje podatka deaktivirana u podešavanjima.

PCPress.rs Image

Vest je izazvala zabrinutost u okviru Windows zajednice, ali je iz Microsoft-a stiglo obaveštenje da privatnost korisnika nije ugrožena budući da se podaci ne čuvaju bez njihovog znanja. Naime, dešava se samo to da sekcija Activity History u kviru Microsoft Account Privacy Dashboard grupiše podatke iz svih Microsoft aplikacija i servisa, a ne samo iz Windows-a 10. Tako ova opcija prikuplja podatke samo u okviru računara na kojem se koristi određena Windows 10 verzija, pa će Activity History nastaviti da prikuplja podatke i kada je opcija isključena, a zbog toga što tako dobija više izvora na osnovu kojih procenjuje potrebe korisnika.

PCPress.rs Image

Tako iz kompanije kažu da se radi samo o lošem izboru imena za opcije, pa bi problematična sekcija uskoro mogla da ponese ime Microsoft Account, što bi trebalo da doprinese još većoj transparentnosti kada je upravljanje korisničkim podacima u pitanju. Iz kompanije tvrde da se privatnost korisnika poštovala i do sada, te da su procesi prikupljanja podataka transparentni, i da korisnici imaju potpunu kontrolu nad njima.

Pročitajte i:  Kako omogućiti God Mode u operativnom sistemu Windows 11 ili 10

Izvor: Softpedia

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,