ASUS ROG Flow

Windows 10 Pro –Timski je jače

Windows 10 Pro omogućava da vaš računar učlanite u domen. Kućnim korisnicima ili korisnicima malih radnih grupa to ne mora da bude previše značajno, ali već u sistemu s desetak zaposlenih domen je pravo rešenje. Koje su sve prednosti centralizovanog upravljanja?

Onima koji odavno rade u kompanijama koje umesto radne grupe imaju domen, biće jasno da administratori domena više vole da jasno definišu prava i privilegije na jednom mestu. Najjednostavnija i najpopularnija kontrola je pomoću korisničkog imena i lozinke, ali to često nije dovoljno.

Drug član…

Domen podrazumeva postojanje aktivnog direktorijuma u koji su smešteni korisnički nalozi, ali i ostali umreženi resursi, poput štampača, pa u novije vreme i kompanijskih cloud resursa. Windows 10 Pro računar može da bude član domena i da tako postane deo centralizovane kontrole korišćenja i pristupa svim ostalim resursima. Najvažnija posledica kreiranja domena je da pristup bilo čemu u mreži možete da ograničite samo na računare koji su članovi domena. Ako neki računar nije član vašeg domena, s njega neće moći da se pristupi ničemu u kompanijskoj mreži – naravno, izuzev onoga što je označeno kao javno dostupno. Namerno ne pominjemo reč server, iako je uobičajeno da ste se sa svim ovim prvi put sreli u kompaniji koja ima sopstveni server i administratora koji upravlja svim ovim pravima.
Vremena se menjaju, pa kao što sve teži da ode u visine, tako i upravljanje pristupnim pravima odlazi u oblak. Uostalom, ako je već sve otišlo u oblak, zašto se tamo ne bi preselilo i upravljanje pravima pristupa. Zato je nastao Azure AD – aktivni direktorijum u cloud‑u koji može baš sve što može i neki „starinski“ server, pa i malo više. Ne treba zaboraviti da je i za kontrolu pristupa kroz Azure AD neophodno da računar ima Microsoft Windows 10 Pro. Kućna verzija jednostavno nije ni namenjena članstvu u domenu. Pridruživanje Windows 10 Pro računara domenu je veoma jednostavno – pod uslovom da ste dobili pravo da računar pridružite domenu.

Pročitajte i:  RNIDS: Domeni i rizik poslovanja

…i njegova prava

Već smo konstatovali da administratorske muke nisu male, a dodali bismo da one rapidno rastu s brojem korisnika i računara kojima treba upravljati. Iako smo često skloni da administratora okvalifikujemo kao nekoga čiji je zadatak da korisnicima komplikuje život, ni zadatak administratora često nije lak, pogotovo kad se izgubi mogućnost da lično upozna svakog korisnika. Zato su tu grupne polise (Group Policies) kojima se mogu regulisati prava korisnika, ali i računara – ako je na njima bar Windows 10 Pro. Teško bi bilo i nabrojati šta se sve može regulisati grupnim polisama, ali evo nekoliko jednostavnih primera:
Računarima u odeljenju za istraživanje i razvoj može da se dozvoli pristup samo s tih računara, onemogući štampanje, daljinski pristup i snimanje na bilo kakve medije (optičke ili izmenjive diskove). Tako vaši planovi neće dospeti do konkurencije – ili se barem šanse da se to desi značajno umanjuju. Računarima u odeljenju finansija možete da dozvolite isključivo pravo „prčkanja“ po knjigovodstvu, da oni iz marketinga ne bi nešto pokvarili. S druge strane, onima iz marketinga možete da dozvolite kolaboraciju u okviru CRM servisa i daljinski pristup, jer oni povremeno moraju ponegde da odu i prodaju nešto da bi ovi iz knjigovodstva imali šta da knjiže.
Tu se granice ne zatvaraju, pa svako odeljenje može da ima poseban izgled desktopa i taskbara, posebne dozvoljene ili nedozvoljene aplikacije ili gadžete, zabranu instaliranja, pa čak i upotrebe nekih dodatni aplikacija i razne druge funkcionalna ili sigurnosna podešavanja koja doprinose efikasnosti i sigurnosti cele kompanije. Naravno, sve to pod uslovom da je na klijentske računare instaliran Windows 10 Pro, pa se onda mogu primeniti grupne polise.

Pročitajte i:  RNIDS: Domeni i rizik poslovanja

Preuzmite tekst o Windows 10 Pro u celosti u PDF formatu

Ukoliko više volite da čitate tekstove na mobilnim uređajima, ceo tekst je dostupan i u digitalnoj čitaonici, a našu aplikaciju možete preuzeti za Android i iOS uređaje.

Kliknite ovde i iskoristite popust od 4000 dinara za kupovinu Windows 10 Pro računara u Gigatron prodavnicama

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: , , , , ,