Windows 10 savet: Kako da podesite skrivene opcije

Programi za podešavanje skrivenih opcija Windows‑a su nekada bili vrlo popularni, a sva je prilika da će se ova kategorija softvera vratiti u modu s obzirom na to što Windows 10 neke stvari sakriva od korisnika i čini ih težim za podešavanje u odnosu na ranije verzije. Ultimate Windows Tweaker (UWT) je dobar i besplatan program iz ove kategorije, koji na jednom mestu objedinjuje veliki broj opcija za podešavanje odnosno „budženje“ Windows okruženja.

UltimateWindowsTweakerNajnovija verzija Ultimate Windows Tweaker 4 razvijena je specijalno za Windows 10 i sadrži više od 200 opcija. Ove opcije su podeljene u nekoliko glavnih grupa, pa tako odeljak za prilagođavanje sistema sadrži dalje ekrane za promenu ikona u taskbar‑u, podešavanje rada File Explorer‑a, prilagođavanje izgleda Modern UI okruženja ili generalnih opcija Windows 10 okruženja. Posebno su grupisane srodne opcije za podešavanje korisničkih naloga, sitna podešavanja koja utiču na performanse sistema, prilagođavanje sigurnosti i privatnosti, Internet, kontekstne menije i druge sakrivene i manje očigledne opcije.

Većina ovih opcija nisu potpuno „sakrivene“ od korisnika, pošto se mogu promeniti iz nekog od Settings odnosno Control Panel ekrana ili korišćenjem standardnih sistemskih alata kao što su Registry Editor ili Group Policy Editor. UWT dosta olakšava prilagođavanje okruženja time što su sve opcije na jednom mestu i mogu se jednostavno promeniti, uz dodatnu prednost od nekoliko zaista sakrivenih mogućnosti. UWT omogućava se potpuno isključi provera i instaliranje Windows sistemskih dopuna, ali nažalost nema mogućnosti da se selektivno biraju samo određene dopune.

Pročitajte i:  Prelaskom na Windows 11 promeniće se vaše omiljene aplikacije za Windows 10

Ultimate Windows Tweaker je razvijen za poznatu online zajednicu The Windows Club (www.thewindowsclub.com) i, poput drugog softvera dostupnog na ovoj adresi, potpuno je besplatan. UWT preuzimate u vidu ZIP arhive, koju treba ručno raspakovati i startovati. Program se može snimiti na USB disk i odatle koristiti po potrebi, uz zauzeti prostor manji od 1 MB. Ukoliko niste još prešli na Windows 10, možete pruzeti starije verzije paketa Ultimate Windows Tweaker – za Windows 8 i 8.1 treba koristiti UWT verziju 3, dok je verzija UWT 2.2 za Windows 7 i Vista okruženja.

 

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,

One thought on “Windows 10 savet: Kako da podesite skrivene opcije

  • 9. December 2015. at 20:01
    Permalink

    Preuzeo sam verzije i za Win10 i Win8, ali mi KIS ne dozvoljava da preuzmem tweaker za Win7 jer prijavljuje VIRUS!!!

Comments are closed.