BIZIT 2022

Windows 10X: Nova opcija protiv kradljivaca uređaja

Windows 10X dizajniran je tako da, između ostalog, brine o bezbednosti korisnika, a do uređaja bi trebalo da stigne na proleće 2021. godine.

PCPress.rs Image

Još uvek se ne zna mnogo o novoj verziji operativnog sistema, budući da sve informacije dolaze od Windows 10X builda koji je nedavno procureo. Tom prilikom je moglo da se sazna i o funkciji “Anti-theft protection“, koja je osmišljena tako da kradljivce sprečava da sa ukradenih uređaja brišu podatke kako bi mogli da ih preprodaju. Naime, ukoliko je neki Windows 10 uređaj otključan svako može da pristupi podešavanjima i zloupotrebi opciju “Reset this PC”, te uređaj vrati na fabrička podešavanja. Nova Windows 10X funkcija od korisnika traži da se u sistem uloguje preko svog Microsoft naloga, ili da unese PIN  pre nego što se uređaj očisti i spremi za prodaju kao da je nov.

PCPress.rs Image

U okviru Windows 10X “Anti-theft protection“ može da se aktivira preko Settings > Anti-theft protection, što je posebno važno ako se ima  u vidu da je 10X verzija operativnog sistema napravljena za prenosive uređaje koji lako mogu da se ukradu. Microsoft je sličnu opciju ranije objavio za Windows Mobile, a eksperti ističu da bi bilo logično da se pojavi i u okviru regularnog Windows 10 operativnog sistema.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,