Top50 Glas publike

Windows 11 je stigao: Treba li ga ažurirati?

Posle više nedelja najavljivanja i medijske prašine o Windows 11 stigao je 5. oktobar. Windows 11 je dostupan ali da li ga treba ažurirati?

PCPress.rs Image

Windows 11 postao dostupan

Microsoft prema najavama 5. oktobra omogućava besplatno ažuriranje Windows 11. Iako je novi operativni sistem medijski praćen od momenta kada je najavljen, ne može se reći da je dočekan sa nestrpljenjem. Na osnovu informacija koje su do sada procurele pokazuju da nije baš sasvim „dobro“ da se odmah zaletimo. Pre svega jer je Windows 11 još uvek u početnoj ili prvoj fazi kada njegove „šupljine“ nisu poznate. Sa druge strane, gejmerima se savetuje da u prvo vreme izbegavaju Windows 11. Najveća prednost ovog operativnog sistema, a to su elementi bezbednosti zasnovani na virtuelizaciji (VBS), smanjuje performanse sistema. Prema nekim procenama očekuje se pad performasi za oko 25%, što u velikoj meri utiče na framove. Ovo je poseban problem za novije računare, dok bi stariji računari koji koriste Windows 10 Home ili Windows 10 Pro mogli da onemoguće VBS.

Pročitajte i:  Microsoft: Borba protiv Microsoft 365 malvera

Ako pak niste gejmer možda bi trebalo okušati sreću. Procurele informacije su pokazale da novi operativni sistem može da bude veoma koristan za poslovne organizacije. Ono što se za sada ističe kao problem jeste mnogo novih funkcija koje mogu da budu problem za prosečne korisnike.

Nameće se zaključak da je možda bolje sačekati prva iskustva koje bi stekli drugi. Još jedan od razloga je da baš vi ne budete prvi korisnik Windows 11 jeste što velika ažuriranja softvera često u prvim nedeljama imaju greške. To je možda i jedan od razloga zašto je Windows 11 u početku besplatan.

Međutim, ako ne možete da odolite novim trendovima proverite da li vam je dostupna opcija ažuriranja. To možete uraditi tako što ćete otići na Podešavanja – Ažuriranje i bezbednost – Windows Update, kliknite na Proveri ažuriranja. Ako vam je novi operativni sistem dostupan, pojaviće se opcija Ažuriranje za Windows 11, koju možete da preuzmete i instalirate.

Ako vam ova opcija nije dostupna, proverite da li vaš računar ispunjava uslove za pokretanje operativnog sistema Windows 11.

Pročitajte i:  Tužba o pravilima AI autorskih prava

Izvor: TheIndianExpress

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,