BIZIT 2022

Windows 7: Godinu dana nakon prestanka podrške

Microsoft je 14. januara 2020. prekinuo zvaničnu podršku za Windows 7 operativni sistem. Od tada je prošlo skoro godinu dana, ali se pokazalo da su mnogi korisnici i dalje ostali privrženi ovom OS-u. Analitičari smatraju da je Windows 7 u trenutku prekida podrške bio instaliran na oko 200 miliona računara.

windows 7

Godinu dana od kraja podrške

Jedan od pokazatelja bio je United States Government Digital Analytics Program, koji daje  nefiltriran prikaz posetilaca američkim sajtovima u proteklih 90 dana. To je više nego dovoljan uzorak za analizu na globalnom nivou. Jedan od parametara koji se tu prikazuje je i koji operativni sistem je upotrebi. Krajem decembra 2019. godine pokazalo se da je najviše Windows korisnika pristupalo sa Windows 10 OS-om (75.8 procenata), a da Windows 7 i dalje koristi 18.9 procenata korisnika PC računara. Na trećem mestu je Windows 8, sa 4.6 procenata zastupljenosti.

Godinu dana kasnije, krajem 2020. godine situacija se nije mnogo promenila. Windows 10 je povećao zastupljenost za 12 procenata (87.8 procenata), dok je Windows 7 pao za nešto više od 10 procenata i sada se nalazi na 8.5 procenata PC računara. I broj korisnika Windows-a 8 je opao na 3.4 procenta. Windows XP je zastupljen samo „u tragovima“ i njegovo prisustvo u 2020. godini moglo bi da se podvede pod statističku grešku dobijenu zaokruživanjem. Upoređivanjem ovih podataka, može da se proceni da je danas u upotrebi oko 100 miliona računara zasnovanih na Windows 7 OS-u.

Pročitajte i:  Prema StatCounter-u, Microsoft Edge je sada popularniji od Safarija na desktopu

Jedan deo od te brojke odnosi se na kompanije koje su se zbog svoji internih poslovnih sistema prilagođenih Windows-u 7, odlučile da dodatno plaćaju Microsoft-u da za njih priprema i isporučuje sigurnosne ispravke, u okviru Extended Security Update programa. Ali, čak i ti korisnici sigurno će se suočiti sa povećanim „pritiscima“ da se prebace na Windows 10 u 2021. godini.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,