BIZIT 2022

Windows 7: instalacija sa USB diska

PCPress-Windows7-from-USB

Ne morate da nabavljate spoljni DVD drajv da biste instalirali Windows 7 na netbook ili sličan računar bez optičkog uređaja. Priprema instalacionog USB drajva za Windows 7 je vrlo jednostavna, a korisno će poslužiti u mnogim situacijama — Voja Gašić

Windows (pa i verziju 7) obično instalirate sa DVD-a, a na raspolaganju je obično već raširena RTM verzija, a u prodavnicama lako možete da nađete Home Basic i Home Premium verzije. Za razliku od Viste, RTM (Ready to Manufacture) DVD Windows-a 7 će bez pitanja instalirati Ultimate verziju (32-bitnu ili 64-bitnu, u zavisnosti od toga koji DVD imate). Korisnici su se sa setom prisećali "pitome" Viste koja je pitala koju verziju želite da instalirate ako pri instalaciji ne unostite odmah licencni broj.

Dobra vest je da Windows 7 ima samo dva DVD izdanja (32-bitno i 64-bitno) – sa svakog diska mogu se instalirati sva izdanja "sedmice". Po čemu se onda razlikuju razna izdanja Windows-a 7 koja srećemo u prodavnicama? Po mizernoj datoteci ei.cfg od svega nekoliko desetina bajta koja se nalazi u sources folderu instalacionog DVD-a i koja glasi otprilike ovako:

[EditionID]
Ultimate
[Channel]
Retail
[VL]

Diskovi sa raznim „home“ i „business“ varijantama razlikuju se samo po sadržaju drugog reda ove tekstualne datoteke, a inače sadrže sve fajlove neophodne za instalaciju bilo koje verzije Windows-a 7. Ako želite univerzalni instalacioni Windows 7 disk, jednostavno izbrišite ovu datoteku. Najlakše ćete to učiniti pomoću nekog ISO editora, nakon čega možete snimiti novi, univerzalni instalacioni DVD koji će vas pitati koju verziju Windows-a 7 želite da instalirate ako ne unesete licencni kod. Naravno, ako ne unosite licencni kod, morate deaktivirati („odčekirati“) opciju automatske aktivacije koja se takođe nalazi na ekranu za unos licencnog koda. Opcije za naknadni upis licencnog koda i aktivaciju u okviru probnog perioda od 30 dana, lako su dostupne na “My Computer / Properties” ekranu.

Pročitajte i:  Netflix u partnerstvu sa Microsoft-om

PCPress-Windows7-starter Eto, napravismo gotovo savršen instalacioni disk, ali sveža ponuda popularnih netbook-a (pa i notebook-a) obuhvata pregršt modela bez optičkog uređaja. Naravno, probali smo je, ali pre nego što smo stigli do informacija o ei.cfg datoteci, pa je jedina opcija bila da instaliramo Ultimate verziju Windows-a 7, što smo i učinili. Iako smo prijatno iznenađeni veoma živahnim radom Windows 7 Ultimate verzije na Dell Mini modelu, ipak ne savetujemo Ultimate verziju za netbook, pa ni generalno za kućnu primenu. Windows 7 Starter verzija je pokazala veoma dobru upotrebljivost na netbook uređajima.

Srećna okolnost je što svi netbook modeli, novi notebook modeli, pa i iole novije ploče imaju boot meni kojim možete da izaberete sa kog će se uređaja pokrenuti sistem. Ulazak u boot meni bez trajne promene boot redosleda obično se postiže pritiskom na neki od tastera F2, F10, F12, F8… Ako ne uspeva, probajte da prelistate uputstvo za računar ili ploču koju ste kupili. Da biste instalirali Windows 7 na netbook, izaberite boot opciju podizanja sistema sa USB uređaja, a pre toga neophodna je priprema USB uređaja na računaru sa instaliranim Vista ili Windows 7 operativnim sistemom.

Najpre, USB uređaj za instalaciju treba da ima kapacitet od barem 4 GB. To je neophodno, jer instalacioni fajlovi 32-bitne verzije zauzimaju oko 2,7 GB, a 64-bitne verzije nešto preko 3 GB. Disk može da ima i veći kapacitet, a neće smetati ni dodatni fajlovi na USB-u, sem ako nisu u koliziji sa strukturom instalacionih Windows 7 foldera.

Pročitajte i:  Windows 11 22H2 upozorava kada ste neooprezni sa lozinkama

Za pripremu USB-a koristi se konzolna alatka diskpart koja je sastavni deo Viste i Windows-a 7. Treba otvoriti komandni prozor (cmd.exe) u administrativnom modu (run as administrator), a onda sledi kucanje komandi za "proizvodnju" butabilnog USB-a. Komande tačno redosledom koji smo dali na slici. U ovoj proceduri morate da obratite pažnju na tačan raspored uređaja u vašem računaru. Komanda list disk daće pregled svih raspoloživih diskova, pa je u našem slučaju USB disk koji nas zanima označen sa Disk 6. Diskovi 2-5 potiču od priključenog čitača kartica, pa ga za ovu priliku isključite ako vas zbunjuje.

PCPress-diskpart-2 Nakon selekcije odgovarajućeg diska, slede komande za brisanje njegovog sadržaja, kreiranje particije, proglašavanje aktivne particije i njenog formatiranja u ntfs format (koje može da potraje kod velikih ili sporih USB diskova). Na kraju treba dodeliti slovnu oznaku novonastalom disku komandom assign. Kako je jedna slovna oznaka već dodeljena USB disku kad je uključen u računar, nemojte da vas zbuni činjenica da će ovaj USB disk sada imati dve slovne oznake. Nije bitno sa kojom ćete slovnom oznakom nastaviti proceduru.

PCPress-diskpart-4 Nakon što komandom exit napustite diskpart alatku, vreme je da u optički drajv stavite Windows 7 instalacioni DVD. U našem slučaju slovna oznaka optičkog drajva je E, a USB drajva H, pa sledeće komande prilagodite slovnim oznakama na vašem računaru:

Pročitajte i:  Ažuriranje: Windows 11 i čuvanje lozinki

Cd E:
Bootsect.exe /NT60 H:

PCPress-source-2 Ova komanda "upisaće" kod za butovanje na vaš USB uređaj koji će nakon ove procedure biti spreman da na njega kopirate instalacione datoteke. Kopiranje nije kritično jer nema nikakvih skrivenih datoteka koje biste mogli da izostavite, pa možete da ga obavite iz Windows Explorera. U zavisnosti od verzije instalacionog Windows 7 DVD-a dobićete 32-bitni ili 64-bitni instalacioni USB. Struktura foldera je ista kod obe verzije, pa ne možete da ih mešate. Ako obrišete datoteku D:\sources\ei.cfg (gde je „D“ oznaka instalacionog diska), možete da napravite i totalno univerzalni instalacioni USB disk od 8 GB i sa dve particije za instalacije – jedino što morate da znate kako da promenite aktivnu particiju sa koje će se instalirati odgovarajuća (32 ili 64) verzija.

PCPress-source-3 Istražujte, eksperimentišite i probajte! Ako imate slobodan disk (ili particiju), probajte razne verzije Windows-a, slobodno koristite grejs (pa i dva-tri) grejs perioda pre nego što odlučite koju ćete verziju trajno koristiti. Opšta zabluda je da "morate" izabrati Ultimate verziju – ako volite da overklokujete i da se igrate na računaru, krenete od Home Premium a ne od Ultimate verzije, jer Ultimate ima mnogo više mogućnosti i servisa koji vam nikada neće biti potrebni, a koje ćete poželeti da "ugasite" da biste ubrzali računar.

Ako baš želite, opisanom metodom možete pripremiti instalacioni USB i za druge Windows sisteme (Vista, XP), ali garantujemo vam da ćete naviše uživati u Windows-u 7 (garancija ne uključuje legalnu licencu) 🙂

PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,