BIZIT Seminar

Windows 7 lakši za hakovanje

Nije tajna da se Microsoft više fokusira na Windows 10, te zapostavlja ostale verzije, zbog čega ga je Google nedavno kritikovao, a zbog činjenice da su ostali korisnici, uključujući i one koji na svom uređaju imaju Windows 7, osetljiviji na hakerske napade.

PCPress.rs Image

U objavi u kojoj se bavi načinima na koje popravke bezbednosnih propusta u okviru Windows-a 10 mogu da ukažu na ranjivoati Windows-a 7, saradnik na projektu Google Project Zero, Mateusz Jurczyk, upozorava da bi Microsoft trebalo da se pozabavi bezbedonosnim propustima svih postojećih verzija ovog operativnog sistema. U suprotnom, postoji šansa da hakeri zloupotrebe kod za update-ove koje je Microsoft objavio za Windows 10, te, budući da većina novijih verzija Windows-a deli osnovni kod, pronađu načine da eksploatišu sisteme koji podržavaju Windows 7.

Popravke u okviru Windows-a 10 stvaraju lažni osećaj sigurnosti kod korisnika ostalih verzija, te ih ostavljaju ranjivim zbog propusta u softveru koji može da se detektuje samo na osnovu proučavanja promena u odgovarajućim delovima koda kod drugih verzija. Iz kompanije Microsoft kažu da se podjednako bave bezbednošću svih svojih korisnika, ali dodaju da su ipak najsigurniji oni koji koriste Windows 10.

Pročitajte i:  Delovi izvornog koda Twitter-a objavljeni na GitHub-u

Izvor: Softpedia

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,