Windows 7: Prvi rezultati testova RTM verzije izašli, utisci izmešani

11776_Performance_1Osećaj korišćenja Windows 7 operativnog sistema je poboljšan u odnosu na ranije “Prozore”, ali performanse se nisu toliko promenile. Dobici/gubici nisu toliko izraženi kada se sve stavi pod štopericu, prema prvim rezultatima testiranja RTM verzije koje objavljuje CNET.  Pod “lupu” je stavljena 32-bitna RTM verzija, oznake 6.1.7600 (da, Windows 7 u internom označavanju Microsoft-a nosi oznaku 6.1). Iako su hardverski zahtevi ostali manje-više slični onima koji su viđeni kod Windows Vista operativnog sistema (x86 procesor na 1 GHz, 1 GB RAM memorije za 32-bitni, 2 GB za 64-bitni sistem, kao i grafička karta sa podrškom za DirectX 9), postoje određene razlike. Ukupni instalacioni prohtevi su nešto manji (16 GB za Windows 7 naspram 20 GB za Windows Vista kod 32-bitne, odnosno 20 GB za Windows 7 naspram 40 GB za Windows Vista kod 64-bitne verzije), a opšti je utisak da je menadžment memorije znatno bolji. No, grafička primamljivost, funkcionalnost osetljivosti na dodir i nove opcije korisničkog interfejsa su jedno, a egzaktni podaci dobijeni merenjima nešto drugo.

Pročitajte i:  Windows 11 usporava AMD CPU-ove do 15 procenata

11777_Performance_2Ti rezultati su (ne)očekivani, zavisno od tačke gledišta. Ispostavilo se da je vreme startovanja sistema, uprkos dodatnim podešavanjima i optimizacijama koje je sproveo Microsoft, naglašavajući ovo kao jedno od udarnih unapređenja, u stvari gore nego pod Vista SP2 ili XP SP3 sistemima. Istini za volju, vreme gašenja je drastično unapređeno u odnosu na XP, a nešto kraće i u odnosu na Vista OS. Performanse pod iTunes aplikacijom i Microsoft Office aplikacijom su značajno unapređene u odnosu na 7100 build, pri čemu se u iTunes-u i dalje kaska ili je u rangu sa XP Sp3. No, u Office benčmarku, Windows Vista i XP uspevaju da ostave iza sebe Windows 7. Ne zaboravimo da naglasimo da je Windows 7 RTM verzija suočena sa ipak “ispoliranim” verzijama Windows Vista i XP sistema sa odgovarajućim Service Pack-ovima.

cinebenchPraktično jedini značajniji test performansi koji ozbiljno “napreže” mašinu koji je sproveden jeste Cinebench. Ova aplikacija testira OpenGL, ali i višejezgarni rendering i služi za procenu performansi sistema. Iako je i ovde jasan napredak između 7100 i 7600 build-ova, i dalje Windows 7 zaostaje za Windows XP sistemom, premda uspeva da bude brži od Viste. Ostaje nam da sačekamo igračke testove, ali za očekivati je da će  situacija biti slična – da svi operativni sistemi budu “tu negde”. Naravno, u određenom smislu igrači neće biti u velikoj dilemi, pošto će samo Windows 7 i Windows Vista podržavati DirectX 11 (stizaće uz Windows 7), dok Windows XP njega neće podržavati, baš kao što nije ni DirectX 10.

Pročitajte i:  Microsoft i Alibaba će izgraditi sistem za borbu protiv piraterije na Ethereumu

Ukupno gledano, performanse su na nivou ostalih rešenja, ali uz unapređenja samog iskustva u radu, ukupnog utiska, poboljšanja raznih aspekata kao što su bezbednost i sigurnost, interfejs i slično, za očekivati je da će to biti sasvim dovoljno da obezbedi dobru prodaju Windows 7 operativnog sistema. Ne treba zaboraviti ni da će Microsoft isporučiti alatku koja će omogućavati pokretanje Windows XP operativnog sistema iz Windows 7 OS-a.

Izvor: CNET

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,