N Central domination

Windows 7 više nije najpopularniji OS

Windows 7 je godinama suvereni vladar na PC platformi i pored novijih verzija ovog operativnog sistema. Nakon godina na vrhu popularnosti, ovaj operativni sistem je izgubio titulu.

Windows 7 Windows 10 najpopularniji OS

Microsoft ima mnogo razloga za slavlje. Za kompaniju je 2018. godina bila još jedna profitabilna u nizu, ali je pored toga ostvarena još jedna važna pobeda. Kako prenosi Net Applications, operativni sistem Windows 10 je konačno prestigao Windows 7.

Kako stvari stoje, Windows 10 je u decembru 2018. držao 39,22 posto OS tržišta, dok je Windows 7 sada na drugom mestu sa 36,9 posto. Interesantno je da je Desetki trebalo tri ipo godine da prestigne do skoro neprikosnovenu Sedmicu. To samo potvrđuje neverovatnu popularnost koju i dalje ima Windows 7 iako je izašao pre 10 godina.

Windows 7 više nije kralj, ali Microsoft i dalje vlada neprikosnoveno

Microsoft je bio veoma optimističan u trenutku lansiranja Windows 10 operativnog sistema pre četiri godine. Kompanija je računala da će ovaj OS biti prisutan na milijardu uređaja do 2018. godine, što se očigledno nije desilo. Glavni razlog je, pored popularnosti Windows 7, (ne)očekivana propast Windows Phone projekta, što ne znači da je Microsoft propao, naprotiv.

Pročitajte i:  Microsoft Teams Meetings omogućava izdvajanje deljenog sadržaja u poseban prozor 

Windows 10 se trenutno nalazi na preko 700 miliona uređaja, našavši svoje mesto na PC platformi, tabletima, telefonima i Xbox One konzolama. I pored odličnih ocena koje je dobila Desetka (ako izuzmemo problematična ažuriranja), Sedmica je toliko bila popularna da je počela da smeta.

U želji da nagovori korisnike da koriste novu Windows verziju, Microsoft je nudio besplatni upgrade za korisnike Sedmice. Iako korisnici i dalje nisu masovno migrirali na novu verziju, Windows 10 je ipak na kraju postao najrasprotratranjeniji dekstop operativni sistem. To je dobra vest za Microsoft koji planira da prestane sa podrškom za Windows 7 14. januara 2020. godine. Sedmica je i dalje izuzetno popularna, ako mnogi i dalje smatraju da je i najbolja Windows verzija. Da li ste i vi prešli na Windows 10 ili možda ipak koristite alternative?

Izvor: The Verge

 

 

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,