BIZIT 2022

Windows, Đelić i Rambo Amadeus

Bozidar Djelic otvara Sinergiju 09
Bozidar Djelic otvara Sinergiju 09

Pred prepunom dvoranom Sava centra u utorak, 17. novembra otvorena je deveta po redu “Sinergija”, veliki skup korisnika Microsoft-ovih proizvoda i tehnologija. “Sinergija 09” se vratila u Beograd nakon nekoliko godina boravka u Novom Sadu, a za sledeće dane najavljeno je pedesetak atraktivnih predavanja podeljenih u osam tematskih celina. Zvezde “Sinergije” su Windows 7 koji je nedavno krenuo u prodaju kao i Rafal Lukawiecki, koji će u četvrtak održati dva predavanja i završnu sesiju.

Na početku svečanog otvaranja govorio je g. Vladan Živanović, direktor beogradske kancelarije Microsoft-a, koji je po prvi put u našim krajevima prikazao Microsoft Surface, ekran u vidu stola na kome se pokretima ruku upravlja kompjuterom – ko je gledao film Minority Report zna kako će to jednog dana funkcionisati, ali na osnovu onoga što smo videli, taj dan je prilično daleko. “Sinergiju 09” je otvorio Božidar Đelić, potpredsednik Vlade i ministar za nauku, koji je najavio projekat High Tech Serbia, u okviru koga će, pre svega iz stranih izvora, biti prikupljena značajna sredstva za informatičke projekte, između ostalog i za zapošljavanje dodatnih stručnjaka u Microsoft-ovom beogradskom razvojnom centru. Gospodin Đelić je istakao da su u Srbiji izdvajanja za nauku mala u odnosu na procente koji se izdvajaju u razvijenim zemljama, ali i da je procenat koji se iz fondova za nauku izdvaja za informatičke tehnologije  bitno manji nego u svetu – barem bi to trebalo promeniti.

Pročitajte i:  Uključite Windows 11 Dark Mode u 3 kratka koraka

Pošto se skupu (ali samo sa ekrana) obratila Jasna Matić, ministar za telekomunikacije i informaciono društvo, na binu se popeo Veselin Jevrosimović, predsednik kompanije ComTrade Group, koji je zaslužio najveći aplauz tvrdnjom da je država mogla uštedeti milijardu ulažući u IT, a ona se umesto toga odlučuje na masovna otpuštanja i kresanje IT investicija – zato je domaće IT tržište ove godine palo za 20%, umesto da poraste za 30%. Gospodin Jevrosimović je rekao da je Windows 7 stigao u pravi čas i da će to biti motor razvoja IT industrije u narednoj godini. O Windows-u 7 govorio je Michael Hartmann, direktor za Adriatic regiju u Microsoft-u – kao ni većina Microsoft-ovih prezentatora, nije mogao da ne pokaže kako u Windows-u 7 možete da “zatresete” prozor i tako minimizujete sve ostale, ali je većina izlaganja bila koncentrisana oko parole With less do more.

Rambo Amadeus kao robot
Rambo Amadeus kao robot

Na otvaranju je nastupio i Rambo Amadeus, najpre kao robot koga je isprogramirala voditeljka manifestacije, a kasnije i “u civilu”, kada je izveo kraći performans i otpevao za ovu priliku smišljenu “himnu”. Otvaranje se završilo oko 21.30 – trebalo je na vreme stići kući i spremiti se za predavanja koja počinju već od srede ujutru…

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com