ePlaneta

WINDOWS: Kako podesiti MTU?

Ukoliko je upload fajlova sa vašeg računara znatno sporiji nego što bi vaš Internet link trebalo da obezbedi, vredi proveriti podešavanje MTU parametra na Microsoft Windows‑u.MTU

Maximum Transmission Unit je – da ne idemo mnogo u detalje – najveća dužina paketa (u bajtovima) koji šaljemo preko TCP/IP protokola. MTU je obično 1500, ali može se dogoditi da su kod vašeg provajdera setovanja drugačija, pa Windows ne deli podatke u pakete optimalno.

Da biste „izmerili“ MTU u vašoj mreži, otvorite komandni prozor i kucajte ping www.eunet.rs ‑f ‑l 1500. Ako se pojavi poruka nalik na Packet needs to be fragmented but DF set, smanjujte konstantu 1500 i ponavljajte komandu sve dok poruka ne nestane. Recimo da je 1452 najveća vrednost kod koje se poruka ne javlja. Na tu vrednost dodajte 28 i dobićete MTU (u konkretnom slučaju, 1452+28=1480).

Ostaje još da postavite taj MTU kao podrazumevanu vrednost za šta se koristi komanda nalik na netsh interface ipv4 set subinterface “Ethernet” mtu=1480 store=persistent.

Pročitajte i:  Microsoft uklanja još jedan alat iz Control Panel-a Windowsa 11

Potpunosti radi napomenućemo da kod nas ova medicina nije rešila problem usporenog upload‑a. Dalja potraga je otkrila da je, zajedno s drajverima za matičnu ploču, automatski instaliran Qualcomm Atheros Killer Network Manager i u okviru njega Qualcomm Atheros Bandwidth Control Filter Driver koji je, izgleda, deo uplink‑a rezervisao za igre čak i kad tih igara nema na računaru. Kada smo deinstalirali taj filter sve je došlo na svoje mesto.

D. Ristanović

(Objavljeno u Časopisu PC#223)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,