BIZIT 2022

Windows – Ubrzajte usporen Windows 10

Windows 10 je prekinuo Microsoft‑ovu tradiciju da sledeća verzija operativnog sistema zahteva sve jači i jači hardver a da ga pri tome sve neefikasnije koristi. Microsoft Windows 10 je optimizovan pa se po mnogim parametrima ponaša isto ili brže od svojih prethodnika.

PCPress.rs ImageIpak, mnogi naši čitaoci su primetili da Windows 10, kao i njegovi prethodnici, ume da uspori posle nekog vremena. Najčešći problem koji može da se pojavi je usporenje usled korišćenja instaliranog neoptimalnog softvera i loših podešavanja koja nisu prilagođena novom operativnom okruženju. Neoptimalizovan softver u startu radi prihvatljivo brzo, a tokom vremena, nakon nekoliko nedelja ili meseci počinje sve više i više da usporava i guši operativni sistem. Uzrok može da bude nagomilavanje nepotrebnih fajlova – takozvanog smeća. Zametak ovog neoptimalnog i lošeg ponašanja pada na dušu prodavcima opreme koji na novi računar instaliraju aljkav i nepotreban softver koji odmah kreće sa zagađivanjem i gušenjem. Među tim programima su i probni programi koji odbijaju rad nakon isticanja test perioda ali ostaju instalirani, a neretko su i aktivni u pozadini pa, u boljem slučaju dosađuju pozivima na kupovinu, a u gorim slučajevima neprimetno u tišini gutaju i rasipaju sistemske resurse.

Rešenje problema je relativno jednostavno – pokrenete programe koji čiste i deinstaliraju nepotrebne i neželjene programe, zajedno sa gomilama smeća koje prave tokom svog rada. Najbolje je da krenete od Programs and Features odeljka u Control Panel‑u. Krenite da kucate Programs.. u Ask me polju pored Windows tastera i pojaviće se Programs and Features ikona; klikom na nju pojavljuje se Uninstall or change a program ekran gde se nalaze izlistani svi dodatni programi sa datumom instaliranja i veličinom zauzeća prostora. Deinstalirajte odatle sve što ne koristite.

Zgodno je i da uđete u Task Manager sa Ctrl+Alt+Delete, pa klik na Task Manager. Pomoću njega možete da pronađete programe koji su aktivni i nešto stalno rade, a niste ih sami startovali, niti imate koristi od njihovog rada. U Task Manager‑u kliknite na More details da biste izlistali sve aktivne procese sa njihovim zauzećem CPU, memorije, diska i mrežnog saobraćaja. Ovu listu možete da sortirate u opadujućem redosledu po svakom od pobrojanih parametara i da ih pregledate odozgo nadole. Sada možete da identifikujete sve što vam je nepotrebno a zauzima značajne resurse. Kada pronađete neki neželjen program, pređite u Programs and Features i ako pronađete uzročnika rasipanja resursa, deinstalirajte krivca. Nakon deinstalacije, Windows može zahtevati restart računara radi potpunog uklanjanja svih ostataka spornog programa. Kada ste deinstalirali sve što ste želeli, restart je preporučljiv.

Ako niste sigurni kome pripada neki od programa iz Task Manager‑a, kako se ponaša ili čemu služi, možete da guglate ime izvršnog programa. Deinstalirajte sve za šta nedvosmisleno nađete trag da je problematično i opasno. Ukoliko program ne može da se standardno deinstalira, pokrenite Windows Defender proceduru skeniranja računara koja će proveriti da li na računaru postoje sumnjivi i opasni programi. U Ask me… krenite da pišete Malware i pojaviće se taster Scan for Malware and other potential unwanted software kojim se pokreće skeniranje. Isto možete da postignete i ako otkucate Defender i pokrenete Windows Defender. Kliknite na Settings i proverite da li je uključena opcija Real‑time protection. Ako je iz nekog razloga isključena, uključite zaštitu. Ovo sme da bude isključeno samo ukoliko ste sami instalirali neki alternativni program zaštite.

Ukoliko je ovde sve u redu, pokrenite Full ili eventualno Custom skreniranje. Full skeniranje je najbolje i ono će proveriti baš sve, ali dugo traje, pa ga pokrenite noću ili van radnog vremena. Custom skeniranje proverava samo lokacije koje su vam sumnjive, pa dobijate mogućnost da definišete koje diskove ili foldere želite da proverite. Custom skeniranje je dovoljno samo ako je računar redovno aktivno kontrolisan, sa uvek uključenim Real‑time protection opcijom.

Uređuje Ladislav Struharik

(Objavljeno u PC#239)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,