Top50 Glas publike

Word – Gradivni blokovi za lepši dokument

Word 2013 nudi nam zanimljivu opciju gradivnih blokova (building blocks), koji su u stvari unapred pripremljeni dopadljivi objekti koje možete da ubacujete u bilo koji dokument, praktično na klik miša, koliko god puta to poželite. Ideja je da se brzo i lako formiraju standardizovani dokumenti koji izgledaju vizuelno privlačno i ostavljaju utisak profesionalnosti.

Word saveti

 

Konzistentne kolekcije unapred pripremljenih gradivnih blokova sadrže naslovne strane, zaglavlja, podnožja, tabele, okvire za tekst, numeracije stranica, formule i vodene žigove. Svaki tip gradivnih blokova može da bude prikazan u galeriji u kojoj vi prosto kliknete na stavku koju ćete umetnuti u dokument.

01-WordUmetanjeNaslovnihPozicionirajte se na proizvoljno mesto dokumenta – ako hoćete da umetnete naslovnu stranicu, pozicioniraćete se na početak teksta. Zatim izaberite Insert ribbon pa kliknite na Cover Page u prvoj, Pages grupi. Pregledajte galeriju u padajućem prozoru i odaberite uzorak koji vam se dopada.

Ukoliko želite dodatne uzorke, možete da odaberete stavku More Cover Pages from Office.com. Nakon toga naslovna stranica biće umetnuta, a na vama ostaje da samo popunite odgovarajuće natpise i ubacite tekstove na mesta koja su označena uputstvima koja počinju sa Type the…

Neki od uzoraka koji izgledaju lepo kao Preview, nakon umetanja ne zadovoljavaju kriterijume uklapanja u dokument, pa nam preostaje samo da uradimo Undo (Ctrl+Z) i umetnemo neki drugi šablon. Vašu galeriju uredićete tako što nepotrebne i nezadovoljavajuće uzorke možete da obrišete iz padajućeg prozora stavkom Remove Current Cover Page, a nove šablone učitane sa Office.com snimićete pomoću Save Selection to Cover Page Gallery.

(Objavljeno u Časopisu PC#222)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,