ASUS ROG Flow

Word – Pametno traženje

Insights je interesantna novost u Word‑u koja će nam pomoći da brzo pronađemo relevantne Internet izvore za temu o kojoj pišemo. Ukoliko pišemo ili čitamo Word tekst o bilo čemu i u nekom trenutku izgubimo orijentaciju, tj. nismo sigurni šta je sve potrebno za detaljno razumevanje napisanog, možemo u pomoć da pozovemo opciju Smart Lookup koja kao rezultat daje uređeni dosije Insights. Dovoljno je da desnim klikom na neku reč pokrenemo Smart Lookup ili, ukoliko nas interesuje fraza ili još složenija konstrukcija, selektujemo željeni tekst i tek nakon toga desnim klikom dođemo do željene komande.

WordBajtovi227Word će poslati selektovan tekst i njegovu bližu okolinu na obradu  Bing pretraživaču, koji će se potruditi da pročita vaše misli i odgovori na pitanja koja niste ni formulisali, na osnovu problema koji se nazire iz konteksta. Bing poseduje ogromnu bazu znanja, a pri ovoj pretrazi naročito će se osvrnuti na Wikipedia resurse, što je veoma zgodno jer je Wikipedia projekat odlično pokriven svim iole značajnim jezicima, tako da je velika šansa da ćete i na srpskom dobiti relevantan tekst koji zadovoljava standarde više od prosečnih tekstova koji bi vam isplivali negde pri vrhu uobičajene pretrage.

Pre nego što prvi put pokrenete Smart Lookup, moraćete da se suočite sa činjenicom da pri ovakvom načinu rada neki vaši osetljivi podaci iz teksta mogu da proputuju Internetom dok stignu do Bing‑a i budu negde zabeleženi u procesu pretrage i formulisanja povratnog odgovora.

Glavni deo odgovora uglavnom će biti tekst iz enciklopedije Wikipedia. Pred vama će se pojaviti kratka definicija, praćena predlozima za dalje istraživanje. Nakon toga slede fotografije, crteži, grafički elementi i rezultati Web pretrage. Prikazana tema tako obrađena je tako da na neki način podseća na dosijee kakve šefovi dobijaju od svojih sekretarica. Ovaj rezultat automatskog istraživanja biće bogat hiperlinkovima i vi ste u svakom trenutku na samo klik od prelaska u Web browser i otvaranja korišćene stranice. Kada dođete do referenciranog sajta, možete da procenite postoji li tu nešto korisno ili da odlutate još dublje tražeći nešto smisleno u vašem istraživanju.

Rezultati koje dobijate su sasvim upotrebljivi. Ponekad je potrebno da pređete u browser i malo promislite šta tražite, ali na prvu loptu, rezultati pretrage su dobri za većinu jednostavnijih situacija „kada vam stane mozak“ ili kada dođe do onoga „kako se beše kaže, na vrh mi je jezika“. Sjajno je što se ovih nekoliko operacija s kopiranjem, paste‑ovanjem, kliktanjem i kucanjem svodi na klik ili selektovanje plus klik. U složenijim situacijama možete za početak da pregledate šta vam Smart Lookup sugeriše, udahnete, razmislite i pokrenete vlastitu pretragu na osnovu sugestije, svog iskustva i preciznih potreba. Insights panel se nenametljivo otvara s desne strane prozora. Nažalost, mogućnost kopiranja sadržaja iz onoga što je prikazano s desne strane prilično je ograničena, pa nećete moći da selektujete tekst i desnim klikom pokrenete kontekstni meni, ali ćete neke od tekstova, npr. one koji potiču s javne enciklopedije Wikipedia, moći da kopirate tasterskom kombinacijom Ctrl+C. Ovaj nedostatak je posledica toga što Microsoft ne želi da olakša pisanje plagijata i kršenje autorskih prava, ali ne zaboravite, sve ove sadržaje možete jednim klikom da dobijete i u browser‑u, a onda je samo na vama da ispitate politike korišćenja sadržaja kojima ste pristupili.

(Objavljeno u Časopisu PC#227)

Facebook komentari:
BIZIT Seminar