Word – Uravnanje tabela

Podrazumevano uravnanje tabela (kao objekata u odnosu na okolni tekst) je uz levu ivicu.

PCPress.rs ImageIstovetno početno uravnanje ima i tekst u tabeli, u odnosu na levu ivicu samih ćelija. Ovo je dobro ukoliko su tabele široke koliko i ostatak teksta i ako su sve ćelije ravnomerno popunjene. Ukoliko imamo slabo posednute tabele, sa neravnomernim sadržajem ćelija, vizuelno bolje rešenje je da tabelu suzimo. Nakon toga bismo samu tabelu mogli da centriramo po širini, a po potrebi da centriramo i sadržaj pojedinih (ili svih) kolona.

Kada želimo da centriramo tabelu ili je uravnamo uz desnu ivicu, selektovaćemo sve redove tabele tako što između leve margine i leve ivice tabele vučemo kurzor miša uz pritisnut levi taster. Nakon toga na Home ribbon‑u pronađemo odgovarajuću ikonu u Paragraph sekciji. Ukoliko želimo da uravnamo sadržaj samih ćelija u odnosu na tabelu i ostatak dokumenta, potrebno je da mišem selektujemo sam sadržaj tabele i odaberemo istu ikonu uravnanja na već pomenutom Home ribbon‑u. Dakle, u zavisnosti od toga šta smo selektovali (samu tabelu ili njen sadržaj), isti alat daje različitu vrstu uravnanja.

Pročitajte i:  Poznato koliko će koštati Microsoft Office 2021

Kada koristimo tabele koje nisu pune širine strane, ostatak stranice ostaje prazan. Ako to treba promeniti, na Layout ribbon‑u pronađite Table sekciju i kliknite na Properties. Otvoriće se Table Properties, gde nas na Table tabulatoru očekuje opcija Text wrapping koja omogućava definisanje da li se ostatak teksta umeće u slobodan prostor pored tabele ili ne. Na pomenutom Table tabulatoru možete i na alternativni način da definišete uravnanje teksta u tabeli preko Home / Paragraph.

Uređuje Ladislav Struharik

(Objavljeno u PC#192)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,