BIZIT 2022

WordPress vs Apple: Zarada od besplatne aplikacije

WordPress iOS aplikacija korisnicima dozvoljava da prave i upravljaju web sajtovima preko svojih iPhone ili iPad uređaja, i potpuno je besplatna. WordPress.com, sa druge strane, prodaje domene, te premijum pakete za pravljenje web sajtova, ali odvojeno od iOS aplikacije.

PCPress.rs Image

Iz WordPress-a se tvrdi da je Apple počeo da sprečava ažuriranja besplatne aplikacije, a sve dok developeri ne uključe opcije za kupovinu unutar aplikacije, kako bi kompanija mogla da dobije 30% od zarade. Ističe se da se u okviru WordPress iOS aplikacije ništa ne prodaje, već korisnicima samo daje WordPress domen i 3GB prostora, i to bez novčane nadoknade. Matt Mullenweg, jedan od osnivača WordPress-a, kaže da više nema nameru da se bori protiv najbogatije kompanije na svetu, te pristaje da u iOS aplikaciju doda opcije za kupovinu od kojih će Apple dobiti svoj deo. Apple je nakon toga pristao da omogući automatska ažuriranja aplikacije.

Pročitajte i:  Apple nudi uvid u predstojeće promene softvera za iPhone

Veliki su tako odneli još jednu pobedu – Apple je uspeo da primora developera aplikacije da istu monetizuje, te tako donese zaradu. Valjda se to tako radi – ne bogate se kompanije od besplatnih sadržaja.

https://twitter.com/benthompson/status/1296895501745319938?s=20

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,