Wozniak: Amerikanci bi trebalo da uče od Evropljana

Nesumnjivo, zvezda ovogodišnjeg CeBIT-a  je bio Steve Wozniak, jedan od osnivača kompanije Apple, koji je održao predavanje na temu savremenih odnosa u IT industriji.

woz

Jedno od gorućih tema kojih su se Wozniak i voditelj dotakli, bilo je pitanje o Edwardu Snowdenu. Za Wozniaka, Snowden predstavlja neku vrstu modernog heroja, borca za slobodu na internetu, i trebalo bi mu momentalno dozvoliti da se iz egzila vrati kući. “Mislim da smo Snowden I ja umnogome slični” rekao je popularni Woz I dodao, “Snowden je imao hrabrosti da žrtvuje svoju karijeru zarad svojih ideala”.

Pored Snowdena, jedno od pitanja je bilo vezano i za planirana ograničenja interneta u Turskoj. “Internet je osnovno ljudsko pravo, koje se ne sme nikome ograničavati” – rekao je Wozniak. Amerika bi na planu zaštite privatnosti podataka i korisnika mogla mnogo da nauči od Evropljana, rekao je Woz, pohvalivši pritom zakone koji vladaju u Evroskoj Uniji.

Steve Wozniak je inače poznat kao neko ko se alaže za IT obrazovanje i uvođenje kompjutera u škole, ali je izjavio da smatra da moderne tehnologije još uvek nisu napravile revoluciju u školstvu i da bi na tom polju trebalo učiniti još mnogo stvari. Na pitanje da li smatra da je posle Jobsove smrti u Apple skrenuo sa pravog puta, Wozniak je odgovorio da o tome postoji mnogo glasina, ali I da ponekad, fanovi Apple-a imaju prevelika očekivanja. On lično, dodao  je, smatra da bi za kompaniju bilo dobro da otvori platformu iTunes i za korisnike Android uređaja.

Pročitajte i:  Apple radi na razvoju "tanjeg" iPhone-a

Na pitanje novinara kada će napisati svoje memoare, Wozniak je odgovorio: “To će sačekati dok ne budem imao vremena, sada veoma često putujem…”

Facebook komentari: