Top50 Glas publike

Xbox Series X vs PS5 – gde smo nakon šest meseci?

Prošlo je otprilike šest meseci od lansiranja Xbox Series X i PlayStation 5, a mnogi ljudi još uvek imaju problema sa praćenjem i kupovinom konzole sledeće generacije. Nestašica delova i druge komplikacije proistekle iz globalne pandemije održavale su zalihe na niskom nivou, iako su milioni konzola Xbox Series X, Series S i PS5 ušli u kuće širom sveta. Microsoft i Sony su do sada imali pola godine da pokažu svoj novi hardver, a jasno je da su kompanije primenile dve vrlo različite strategije.

PCPress.rs Image

Ogroman napredak u odnosu na prethodnu generaciju

PS5 i Xbox Series X lansirani su sa jednostavnim obećanjem, da budu bolji, jači i brži od prethodne generacije, a tu su i novi standardi, 60 FPS i 4K rezolucija. Obe konzole isporučuju se baš tako, nudeći neverovatno brzo vreme učitavanja, impresivne slike i glatke animacije. Međutim, PS5 je imao više prilika da se pokaže u proteklih šest meseci. Sony pokreće poznatu strategiju sa novom konzolom, prateći tradicionalni ciklus nadogradnje hardvera i gradeći biblioteku ekskluzivnih proizvoda koje morate imati. Do sada je PS5 dobio remake Demon’s Souls, borbeni naslov Destruction AllStars, Returnal i Astro’s Plairoom.

Pročitajte i:  Rimejk Silent Hill 2 igre postaje ekskluziva za PS5

Ipak, to su samo četiri igre. Returnal je najnoviji naslov na listi i verovatno najpoželjniji, jer označava uvođenje nove IP adrese i zaista koristi sve trikove PS5-a. Returnal se igra u 4K rezoluciji, pri 60 FPS, ima 3D zvuk i koristi sve senzorne karakteristike novog DualShock kontrolera. Govoreći o DualSense-u, Sony-jev novi gamepad ostaje impresivan nakon šest meseci gotovo svakodnevne upotrebe i bar jednog ažuriranja softvera. Super je precizan, pruža odlične povratne informacije kao odgovor na animacije poput kapi kiše, eksplozija i vetra, dok se napetost okidača menja u zavisnosti od oružja koje ste opremili.

Kod Xbox Series X ipak nešto drugačija slika. Novoj konzoli nedostaje niz ekskluzivnih igara. Microsoft je morao da odloži svoj najveći, Halo: Infinite, nakon što je u ranim video zapisima postalo jasno da ne ispunjava standarde sledeće generacije. Do sada je The Medium jedina ekskluzivna igra na Xbox Series X, mada je dostupna i na PC-u.

Međutim, Series X deli pregršt novih igara sa PS5 i sistemima poslednje generacije, poput Assassin’s Creed: Valhalla i Resident Evil Village, i obrađuje naslove na više platformi jednako dobro ili bolje od PS5. Series X daje obećanja o promenljivim brzinama osvežavanja i široj podršci za igre brzinom od 120 fps, a ima i nešto što PS5 nema – proširivu memoriju. Series X podržava igranje na kartici za proširenje, dok je PS5 tek nedavno dozvolio igračima da igre čuvaju na spoljnom SSD-u, ali da ih ne igraju. Ovo je važna stvar, jer su mnogi vlasnici PS5 već bili primorani da brišu preuzimanja kako bi napravili mesta za nove igre.

Pročitajte i:  Sony prodao više od 30 miliona PlayStation 5 konzola

Softver kao velika prednost za Xbox

Ali što se tiče softvera, Xbox ekosistem se vrti oko Game Pass-a. Ovde se Microsoftova strategija okreće od Sony-jeve. Xbox Game Pass Ultimate je pretplatna usluga koja nudi pristup biblioteci sa više od 150 igara na Xbox konzolama i računaru, plus otključava EA Play, Xbox Live i Microsoftovu beta igru u oblaku na mobilnim uređajima. Game Pass Ultimate košta 15 američkih dolara mesečno, a tokom protekle godine ili nešto više ove pretplate povećavaju Microsoftov rezultat.

Game Pass dostupan je na Xbox Series X, omogućavajući kupcima da svoje SSD-ove napune postojećim izdanjima i starim favoritima. I dok ove igre teže da izgledaju i rade bolje na Series X nego na konzolama starije generacije, u biblioteci Game Pass nema ničega što može u potpunosti da pokaže novi Xbox hardver. Postoji pregršt igara koje su nadograđene da bi se mogle pokretati na Series X, poput Dirt 5, Gears 5, ali što se tiče svežih, prilagođenih iskustava, ljubitelji Xbox-a nemaju sreće. Microsoft obećava da će pregršt ekskluzivnih igara biti na putu u narednih nekoliko godina, uključujući Halo: Infinite, Microsoft Flight Simulator, Fable 4, Hellblade 2, Stalker 2 i Perfect Dark.

Pročitajte i:  Control 2 stiže za PS5, Xbox i PC

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,