Xiaomi Curved Gaming Monitor G34WQI: Povoljan monitor koristan čak i za negejmere

Većina čitalaca XDA možda poznaje Xiaomi po njegovim pametnim telefonima, ali ovaj kineski tehnološki gigant proizvodi širok spektar proizvoda, od usisivača do kuvala za pirinač, pa čak i električnih vozila.

PCPress.rs Image

Novi zakrivljeni monitor predstavlja proizvod sa visokim odnosom cene i kvaliteta

Kao i obično sa Xiaomi proizvodima, ovaj zakrivljeni monitor izgleda dobro i performanse su mu iznad njegove cenovne kategorije. Ozbiljni gejmeri će želeti nešto drugo zbog upotrebe VA (vertical alignment) panela i rezolucije koja nije 4K, ali za povremene gejmere i produktivnost, ovaj ekran obavlja posao.

Cena i dostupnost

Xiaomi Curved Gaming Monitor G34WQI je dostupan za kupovinu na Amazonu. Službena maloprodajna cena je $299.

Pregled hardvera

Xiaomi monitor je veoma jednostavan za postavljanje iz kutije. Samo četiri šrafa drže baznu ploču za ruku monitora, a ruka se na monitor priključuje jednostavno. Ruka omogućava pomeranje monitora gore-dole i podešavanje vertikalnog nagiba. Međutim, monitor se ne može rotirati za 90 stepeni (da bi ekran bio prikazan u portretnoj orijentaciji). Monitor je izrađen od plastike, ali su baza i ruka metalni.

Pročitajte i:  Samsung Electronics proglašen za broj 1 na globalnom tržištu OLED monitora

Postoji kružni prsten sa svetlom na zadnjoj strani monitora (verovatno da pokaže da je ovo “gejmerski” monitor). Sa prednje strane, ekran ima antirefleksivni, mat premaz preko svog 34-inčnog, 3440 x 1440 VA panela.

Ima dva Display Port 1.4 porta i par HDMI 2.0 portova smeštenih na donjem delu zadnje strane monitora. Tu je i priključak za slušalice zbog nedostatka ugrađenih zvučnika. Paket uključuje samo DP kabl, bez HDMI kabla.

Dugme za napajanje, smešteno na zadnjoj desnoj strani monitora, zapravo je četvorosmerni džojstik, koji takođe kontroliše panel sa postavkama. Xiaomi navodi da monitor pokriva 100% sRGB spektra boja i fabrički je kalibrisan sa Delta-E ispod 2. Ekran izgleda dobro za oči, sa WQHD rezolucijom koja je dovoljno oštra da prikaže tekst i video zapise preko celog ekrana bez značajnog gubitka detalja. Ekran takođe podržava HDR sa TÜV Low Blue Light sertifikatom. Brzina osvežavanja od 180Hz je sjajna u teoriji, ali samo oni sa moćnim GPU gejming računarima bi stvarno imali koristi od nje. 

Pročitajte i:  ViewSonic predstavio ultra-široki 5K komercijalni displej dijagonale 92 inča

Korisničko iskustvo

Xiaomi zakrivljeni monitor koristi VA panel, koji gejmerska zajednica ne preferira, jer ima sporije vreme odziva što dovodi do ghosting efekta. Može se reći da ghosting postoji, ali samo ako igrate igre sa tamnijim scenama i tražite ga. 

Postoje validnije žalbe koje mislimo da bi većina ljudi imala, kao što je činjenica da se ekran ne može rotirati u portretnu orijentaciju, ili nedostatak zvučnika ili USB hub-a za priključivanje gejmerskog kontrolera ili miša. Ovo su stvari koje su standardne kod mnogih gejmerskih monitora, iako skupljih.

Zaključak

Trebalo bi da kupite monitor ako:

– Želite zakrivljeni široki ekran po niskoj ceni

– Želite veliki monitor za produktivnost po niskoj ceni

Ne bi trebalo da kupite monitor ako:

– Ste veoma ozbiljan gejmer i nećete tolerisati ghosting probleme

– Želite monitor sa više funkcija, uključujući zvučnike i USB hub

Xiaomi je kompanija koja je započela sa proizvodnjom veoma povoljne potrošačke tehnologije koja, iako nije visokih performansi kao poznate alternative, je i dalje veoma atraktivna kada se cena uzme u obzir. Dok je mobilni sektor kompanije unapredio svoju viziju poslednjih godina i danas pravi neke od najboljih premium pametnih telefona, ova strategija “dobro za cenu” je i dalje prisutna u ostalim Xiaomi proizvodima, uključujući ovaj gejmerski monitor.

Pročitajte i:  Veoma dobar telefon za veoma dobre fotografije sa letovanja

U osnovi, ako ste ozbiljan gejmer, želećete da potrošite više na monitor sa više funkcija. Ali ako ste na budžetu, ili ako koristite monitor više za produktivnost, onda je ovo vrlo povoljan monitor koji izgleda sjajno i dobro performira.

Izvor: Xda-developers

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *