BIZIT 2022

Xiaomi humanoidni robot za utehu

Humanoidni robot CyberOne ima samo jedan zadatak – da svoje vlasnike uteši kad su tužni. Napravili su ga stručnjaci iz kompanije Xiaomi, a kreatori tvrde da može da identifikuje 85 različitih zvukova iz okruženja, te 45 ljudskih raspoloženja.

PCPress.rs Image

Možda su roboti baš ono što može da nas uteši, budući da empatija ne utiče na njih, pa mogu hladne glave da se bave našim stanjima. Humanoidni roboti posebno, jer nas podsećaju na nas. CyberOne u promotivnom videu izgleda trapavo, ali je sasvim sigurno da će se ove mašine za nekoliko generacija još više približiti ljudskom izgledu.

Xiaomi humanoid dakle može da prepoznaje ljudske emocije, što znači da može da pretpostavi kako se neko ljudsko biće oseća i da reaguje u skladu s tim. Iako na početku promotivnog spota izgleda kao mašina koja ne ume ni da hoda, CyberOne je više od toga – visok je 177 centimetara, težak 52 kilograma, dok mu je raspon ruku 168 centimetara, valjda za zagrljaje. Na dobrom je putu da nas razume bolje od drugih mašina, možda čak od većine ljudi.

Pročitajte i:  Novi radnici: Robot za kafu i druge zadatke

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.