Plazma

Xiaomi Mi 11 prvi na svetu donosi video AI Night Mode

Xiaomi je objavio Mi 11 telefon koji poseduje impresivnu tehnologiju fotografisanja i snimanja pri slabom svetlu. Kvalitetne noćne fotografije već neko vreme su aktuelne, a ovaj uređaj je prvi na svetu implementirao Night Mode za video. PCPress.rs Image

Prvi video Night mode

Pametni telefoni koji koriste računske proračune za snimanje noćnih fotografija to čine uz pomoć svetlosti koja biva uhvaćena tokom dužeg perioda i spajanjem mnogo kadrova u jedan koji bi proizveo poboljšanu sliku. Ovo je isprobana metoda primenjena u industriji, međutim bolje performanse pri slabom osvetljenju u videu zahtevaju drugačiji pristup. Budući da video obično zahteva snimanje između 24 i 30 kadrova u sekundi, kako bi se dobio glatki video u realnom vremenu, svaki brzo uhvaćeni kadar treba poboljšati, a poboljšanje se mora dogoditi gotovo trenutno.

PCPress.rs Image

Da bi rešio problem, Xiaomi se udružio sa kompanijom BlinkAI iz Bostona, koja poseduje rešenja za poboljšanje slike zasnovana na veštačkoj inteligenciji. Kompanija razvija softver za mašinsko učenje koji omogućava Mi 11 da dramatično nadmaši očekivane rezultate prilikom snimanja video zapisa pri slabom osvetljenju. BlinkAI softver za obradu radi zajedno sa Qualcomm Snapdragon čipom 888 kako bi primenio AI algoritme na bučne, nekvalitetne delove videa, snimljene pri slabom svetlu, a zatim u milisekundama poboljšao kvalitet.

BlinkAI je saopštila da je njihova tehnologija napravljena na okviru neuronske mreže koji pokušava da imitira kako ljudski vizuelni sistem funkcioniše, a koja je bazirana na revolucionarnom istraživanju o mašinskom učenju. BlinkAI navodi da je njihov cilj da pomognu softveru kamere da uhvati fotografije pod izazovnim okolnostima na isti način kao što to radi prirodno ljudski vid. 

Mi 11 telefon koristi Qualcomm Snapdragon 888 procesor. Kada je predstavljen Qualcomm je obećao da će doneti nove mogućnosti u fotografiji ali i u snimanju videa, a Xiaomi-jev poslednji uređaj je pravi primer toga.

Izvor: petapixel

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: , , ,