BIZIT 2022

Xiaomi negira veze sa kineskom vojskom

Nakon što je SAD uveo sankcije i prema Xiaomi-ju i optužbi da sarađuje sa kineskom vojskom, ova kompanija je izdala saopštenje u kojem negira američke tvrdnje. U saopštenju se navodi da ona nije u vlasništvu kineske vojske, kao ni da je ona ne kontroliše, ili na bilo koji način učestvuje u radu kompanije. Xiaomi posebno naglašava da ona “nije kompanija komunističke kineske vojske”.

xiaomi

U nastavku saopštenja piše da kompanija funkcioniše u skladu sa relevantnim zakonima i regulacijama država u kojima posluje, kao i da se njeno poslovanje zasniva na ponudi proizvoda i servisa za civilnu i komercijalnu upotrebu.

Podsećamo da je Xiaomi, zajedno sa Advanced Micro-Fabrication Equipment, Loukong Technology, Beijing Zhongguancun Development Investment Center, Gowin Semiconductor, Grand China Aie, Global Tone Communication, China National Aviation Holding company i Commercial Aircraft Corporation of China nedavno stavljena na listu na kojoj se već nalaze Huawei, Hikvision, Inspur, Panda Electronics i Semiconductor Manufacturing International Corporation.

Ukaz o pokretanju sankcija protiv pomenutih kineskih kompanija potpisao je 12. novembra odlazeći američki predsednik Donald Tramp, a stupile su na snagu 60 dana nakon potpisivanja. Prilikom donošenja odluke o novim sankcijama, Tramp je naveo da kineske kompanije iskorišćavaju kapital SAD-a kako bi ubrzale razvoj svoje vojske, za koju je tvrdio da će biti u stanju da ugrozi interese SAD-a i prekomorske snage ove države, kao i da razvije napredno konvencionalno oružje i kapacitete za sajber napade protiv Sjedinjenih Država i američkog naroda. On je naglasio da Kina kroz nacionalnu strategiju vojno-civilne fuzije povećava vojno-industrijske komplekse, preusmeravajući civilne kineske kompanije da podrže vojne i obaveštajne aktivnosti.

Pročitajte i:  Donald Tramp nije odustao od Truth Social?

Kao deo tih tvrdnji, Tramp je nedavno potpisao i zabranu za upotrebu osam kineskih popularnih aplikacija na tlu SAD-a – Alipay, CamScanner, QQ Wallet, SHAREit, Tencent QQ, VMate, WeChat Pay i WPS Office – tvrdeći da mogu da ugroze nacionalnu bezbednost.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,