Xiaomi planira proizvodnju električnih automobila

Apple nije jedini proizvođač telefona koji želi da uđe i u automobilsko tržište. Naime, Reuters navodi da i Xiaomi planira da proizvodi električne automobile, a ciljna grupa im je masovno tržište. Detalji o ovom automobilu nisu poznati, ali se očekuje da će Xiaomi u njega integrisati i druge svoje proizvode. Proizvodnja automobila odvijaće se u fabrici kineskog auto giganta – Great Wall, a prvi model bi trebao da se pojavi na tržištu tokom 2023. godine.

xiaomi

Za sada nema zvanične potvrde ove vesti, ali Routers očekuje da bi Xiaomi mogao da to objavi već tokom naredne nedelje. Analitičari kažu da bi ovaj potez Xiaomi-ja bio od velikog značaja za kompaniju. Ona je jedan od najvećih proizvođača telefona u Kini, ali njihove profitne margine su veoma niske. Kada se tome doda i trenutni nedostatak čipova, profit kompanije bi mogao brzo da se „istopi“. Električna vozila bi kompaniji dala jedan dodatni i, što je važnije, pouzdan izvor prihoda u narednim godinama.

Konkurencija na polju proizvodnje električnih automobila, kada su tehnološke kompanije u pitanju, je velika. Pored Apple-a, veruje se da i Huawei istražuje ovo tržište, a kompanija Baidu je već objavila planove za svoj električni automobil. Xiaomi ipak ima jednu veliku prednost u odnosu na njih. On ima iskustva sa širokim ekosistemom proizvoda koji međusobno „komuniciraju“, a u svom portfoliju ima sve – od televizora, pa do kuvala za pirinač – pri čemu su mnogi od uređaja „pametni“. Uvođenjem automobila u taj ekosistem, dobilo bi se nešto što niko od konkurenata u ovom trenutku nema – sveobuhvatnu povezanost uređaja.

Pročitajte i:  Xiaomi patentirao skener otiska prsta na celom ekranu 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,