Xperia Z u Srbiji

Najavljen pod kodnim nazivom Yuga, novi Sony Xperia Z obreo se i kod nas, a predstavljen je u ComTrade Technology Centru.

xperia-z-durability-water-resistancePo svemu viđenom, Sony je odlučio da u svoj top-model ugradi sve što u ovom trenutku može i zna. Ekran je briljantni Bravia Engine 2, dijagonale 5” i FullHD rezolucije. Ekran prekriva Dragon Trail staklo, a zahvaljujući izbacivanju suvišnih slojeva pri proizvodnji ekrana dobijena je svetlija i kontrastnija slika. Zanimljivo je da je Bravia Engine 2 tehnologija po prvi put premijerno predstavljena kod ovog smartfona i da će tek nakon toga uslediti njeno predstavljanje u drugim Sony uređajima, što svedoči o tome da Sony mobilnu tehnologiju postavlja na vrh prioriteta.

Telefon pokreće Qalcomm S4 Pro četvorojezgarni procesor (APQ8064) uparen s Adreno 320 grafičkim čipom. Količina RAM-a je čak 2 GB. Interni storidž je 16 GB, ali na raspolaganju se microSD slot za proširenja do 32 GB.

Xperia-Z-01Zanimljive su i ugrađene kamere. Glavna kamera ima Exmor RS senzor koji je takođe prvi put primenjen ovde. Snima i u HDR modu, FullHD video režimu, a može da koristi i izuzetno brze burst režime snimanja – snima 30 pojedinačnih slika u sekundi dokle god držite pritisnut “okidač”. Nominalna rezolucija je 13,1 megapiksel, a neznatno pada na oko 12 megapiksela u burst režimu. Čak je i web kamera bazirana na Exmor R senzoru od dva megapiksela.

Telefon je opremljen i LTE modemom, ima NFC čip. Sony posebno ističe otpornost na vodu i prašinu, te poseban podesivi Stamina režim za štednju baterije koji, uz veliku snagu telefona, treba da obezbedi (ipak) razumnu autonomiju rada.

Sony Xperia Z treba da se pojavi tokom marta u domaćim prodavnicama i u ponudi nekog od mobilnih operatora.

www.sony.rs

Facebook komentari:

Tagovi: ,