BIZIT 2022

Yammer: Nov način kolaboracije

Društvene mreže već nekoliko godina pokušavaju da se „ušunjaju“ u poslovno okruženje. Pravo je vreme da im date šansu i isprobate Yammer, Microsoft‑ov adut na ovom polju.

05-Microsoft-Updates-Yammer-for-Windows-8-1-406635-2U vreme kada smo praktično non‑stop online i kad se teško možemo setiti nekoga ko nema profil na društvenim mrežama, postavlja se pitanje: kako u poslovnom okruženju iskoristiti taj novi način povezivanja i komuniciranja? Microsoft‑ov odgovor na to pitanje glasi Yammer, društvena mreža namenjena isključivo poslovnom okruženju jedne kompanije (i eventualno partnerima), koja je zatvorena za javnost, zbog čega predstavlja bezbedno mesto za razmenu ideja, mišljenja, dokumenata…

U paketu sa Office‑om

Yammer nije sveobuhvatni poslovni alat i svi oni koji bi želeli da njime objedine i upravljanje projektima, belež svoju satnicu, kalendar i prave task liste, bolje da se ne uključuju. U Microsoft‑ovom ekosistemu postoje alati za sve te poslove, dok je Yammer fokusiran na to da relativno uzak posao obavi na što bolji i jednostavniji način.

Svi zaposleni lako mogu da podele informaciju s kolegama, naprave mini‑anketu ili pohvale koleginicu, saradnika, šefa… Za teme koje nisu namenjene svima moguće je kreirati privatne ili javne grupe – za sektore, timove, projekte, ali i interesovanja. Naravno, tu je i opcija za trenutnu privatnu komunikaciju s kolegama koje su online, kao i slanje poruka koje će videti kad se ponovo uloguju u Yammer.

Osnovne funkcionalnosti, koje su besplatne, omogućavaju da Yammer zameni velik deo interne prepiske e‑mail‑ovima ili zivkanje telefonom. Poruke za sve videće svi, a to može biti i važan korporativni dokument koji će svima uvek biti lako dostupan! I to kako kroz interfejs Web browser‑a, tako i putem aplikacija za iOS, Android i Windows Phone platforme. Organizacije kojima je potrebno više od osnovnih funkcija mogu odabrati jedan od komercijalnih paketa. U prvom – Yammer Enterprise – dobijaju značajne IT opcije za bolju kontrolu bezbednosti, naprednu integraciju sa SharePoint, Single Sign‑On i Company Directory Sync funkcionalnostima, kao i pristup bazi znanja i podršci. Korak dalje čine Office 365 paketi sa Yammer‑om. U zavisnosti od verzije, oni dolaze sa online ili kompletnim Office paketima, kao i drugim opcijama koje su bitne u poslovnom okruženju, a jedna od njih je i Yammer.

Integracija poslovne društvene mreže i kancelarijskih aplikacija olakšava deljenje dokumenata, kao i direktnu saradnju na njihovoj izmeni online alatima. Pored toga, dokumente je moguće označiti tako da budu samo read‑only i predstaviti ih kao zvanične dokumente za celu organizaciju.

Kome je namenjen?

Yammer će se najbolje snaći u okruženju velikih kompanija i tamo gde svi zaposleni nisu na istoj lokaciji. U takvom okruženju, olakšaće interakciju između kolega koja se inače odvija samo putem e‑mail poruka. Komunikaciju između njih učiniće bržom, manje formalnom i samim tim saradnju podići na viši nivo. Nije teško zamisliti situaciju u kojoj kolega iz potpuno drugog sektora da doprinos temi o kojoj se razgovara javno na Yammer‑u, za šta su u tradicionalnom poslovnom okruženju dosta manje šanse.

Čak i malim kompanijama Yammer može biti koristan – oni mogu besplatno da ga koriste, kako bi zamenili internu razmenu e‑mail poruka i kako bu najbitnije interne dokumenta učinili dostupnijim svima.

Extreme, www.extreme.rs

Marko Herman

(Objavljeno u časopisu PC#217)

Facebook komentari:
eFakture