Top50 Glas publike

Yandex navodno želi da napusti Rusiju

Tokom proteklih godina, ruski pretraživač i tehnološki gigant Yandex, trudio se da ne zaostaje za svojim zapadnim kolegama. Yandex je razvio sopstvene pametne uređaje, samovozeće automobile, kao i sopstvene usluge isporuke hrane i prevoza.

PCPress.rs Image

Kompanija prvo mora da dobije odobrenje Kremlja

Međutim, prema izveštajima New York Times-a, sankcije Zapada prema Rusji nakon početka rata u Ukrajni onemogućile su nastavak razvoja i unapređenja projekata Yandex-a. Shodno tome, matična firma Yandex-a, koja je registrovana u Amsterdamu, navodno želi da proda firme i prekine veze sa Rusijom.

Yandex planira da proda svoje nove tehnologije na kojima je radio na tržište van Rusije, jer su im potrebne zapadne tehnologije i stručnjaci da bi dostigli svoj puni potencijal. Takođe, kompanija želi da u Rusiji proda svoja preduzeća, internet pretraživač, firme za dostavu hrane i aplikacije za vožnju. Yandex planira da nastavi da nudi te proizvode u okviru svoje ruske podružnice, što verovatno znači da mora da pronađe kupce u Rusiji.

Prema izveštajima New York Times-a, kompanija prvo mora da dobije odobrenje Kremlja. Tek tada kompanija će moći da prenese tehnologije registrovane u Rusiji van zemlje. Takođe, kompanija mora da uključi svoje akcionare u svoj plan restrukturiranja pre nego što nastavi sa daljim akcijama.

Pročitajte i:  Rusija šalje spasilačku letelicu na MSS

Ipak, kompanija na svojoj strani ima Alexei-a Kudrin-a, bivšeg ministra finansija Rusije. U izveštajima Financial Times-a, Kudrin bi trebalo da se sastane sa Putinom kako bi razgovarao o Yandex-ovom planu. Ako ruski predsednik to odobri, očekuje se da će Kudrin napustiti svoju funkciju predsednika Revizorske komore Rusije. Zatim, Kurdin će preuzeti upravljačku ulogu u novom Yandex-u.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *