ASUS Zenbook

Yandex testira autonomne dostavne robote

Prva autonomna dostavna vozila predstavio je Amazon, a nakon njega to je uradilo i nekoliko kompanija. Sada se još jedan tehnološki gigant uključuju u tu trku. Yandex uveliko radi na sopstvenom autonomnom dostavnom robotu, koji je nazvao Yandex.Rover.

PCPress.rs Image

Ova vozila za sada se testiraju u Moskvi, gde se nalazi glavni štab kompanije. Trenutno u pitanju interno testiranje, a roboti se upotrebljavaju za prenos dokumenata do vozila koja povezuju Yandex kancelarije u gradu. Robot je u stanju da planira rutu, detektuje i zaobilazi prepreke, a kada naiđe na pešake ili životinje, zaustavlja se i propušta ih da prođu.

Yandex.Rover je veličine poslovne torbe, a može da se koristi čak i u totalnom mraku, jer za navigaciju upotrebljava LiDAR tehnologiju za mobilno 3D mapiranje objekata. S obzirom da se upotrebljava u Moskvi, zaštićen je i prilagođen za upotrebu u svim klimatskim uslovima, mada će praktično testiranje u takvim uslovima uslediti tek u narednim mesecima, kad u Moskvu stigne ozbiljna zima.

Iako je robot namenjen da radi potpuno samostalno, tokom perioda testiranja biće pod stalnim udaljenim nadzorom operatera. Kompanija se nada da će, kada se testiranje završi, on biti sposoban da dostavlja namirnice iz samoposluga, ali i iz online prodavnica. Takođe, razmišlja se i da on bude dostupan za prodaju drugim kompanijama.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,