Yik Yak: Nešto kao anonimni Twitter

Sve je više društvenih mreža, pa pojedine počinju da liče jedna na drugu. Uspešni modeli se kopiraju, ali su na ceni ipak oni kojima pođe za rukom da smisle nešto novo. U toj gužvi pojavio se i Yik Yakaplikacija s kontroverznom prošlošću.

PCPress.rs Image

U pitanju je socijalna platforma koja je nešto poput „tajnog“ Twittera korisnici anonimno postavljaju tekstove koji su obično duhoviti, te s njima može da se identifikuje veliki broj građana. Izdvaja je i to što se zasniva na lokaciji na kojoj se korisnika nalazi. Postove mogu da vide samo oni iz okruženja, što znači da lakše mogu da se povežu sa njima, budući da ih pišu oni koji žive u istom delu grada. Iako je ideja zanimljiva, jer platforma korisnike može da okuplja oko sličnih tema, ranije je bilo ozbiljnih problema.

Platforma je osnovana 2013. godine, pa je već tokom 2014. godine postala popularna u studentskim kampovima širom Sjedinjenih Američkih Država. Ugašena je već 2017, iako je tokom 2016. stekla ogromnu popularnost, a zbog toga što je postala pogodan prostor za online nasilje i pretnje. Budući da su postovi anonimni, uglavnom je bilo nemoguće da se nasilnici pronađu i kazne.

Pročitajte i:  Twitter uvodi Super Follows pretplatu za neke autore

PCPress.rs Image

Aplikacija je nakon četiri godine ponovo aktivna i izgleda isto kao pre gašenja. Trenutno je dostupna samo iOS korisnicima, te nema verzije za Android.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.