YouTube: Biro za sakrivene video sadržaje

YouTube je 2006. nudio potpuno drugačije iskustvo, te se bitno razlikovao od platforme koju poznajemo danas – koja video sadržaje servira brzo i agresivno, budući da poznaje svaki detalj  gledalačkih navika korisnika. Projekat Default Filename TV nudi povratak u prošlost, i korisnicima daje samo one sadržaje koji su na YouTube otpremljeni direktno sa kamere, bez ikakve dodatne obrade.

PCPress.rs Image

Tako popularni naslovi obično izgledaju poput “DSC 1197” i “IMG 3356,” a sačuvani sadržaji su čista, autentična iskustva koja nude pogled na prostor izvan kontrolisanih zona u kojima provodimo živote. Obično se radi o sadržajima koje su korisnici na platformu otpremili u sopstvene svrhe, a ne da bi ih podelili sa ostatkom auditorijuma, i koji nude scene iz dalekih delova sveta u kojima se životne situacije obično odvijaju na nepoznatim jezicima.

https://twitter.com/everestpipkin/status/1111027057310470146

Platformu je kreirao Everest Pipkin, a prvobitna namena joj je bila da mu olakša pretragu, te mu omogući da pronađe video sadržaje koje želi, i da zaobiđe ono što mu nude algoritmi. Tako je često bio zatečen i oduševljen snimcima koje bi pronalazio, pa je odlučio da platformu modifikuje i da je podeli sa ostatkom sveta.

Pročitajte i:  YouTube otkriva svoju strategiju veštačke inteligencije

Većina ovako pronađenih video sadržaja je prijatna, za šta se postarala i Strict SafeSearch opcija koja štiti od ekstremnih scena, ali kreator upozorava da je moguće da se neki nepoželjni sadržaj provuče kroz zaštitne sisteme, kao što se uostalom dešava i na samoj YouTube platformi.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: ,