Top50 Glas publike

YouTube je najpopularnija društvena platforma

Istraživanje koje je Pew Research Center sproveo u SAD-u pokazuje da su YouTube i Facebook najdominantnije društvene mreže u SAD-u. Međutim, to isto istraživanje ukazuje da je Facebook dostigao svoj maksimum i da je već pet godina u stagnaciji po broju korisnika.

youtube

YouTube je u stalnom porastu i sa 73 procenta odraslih ispitanika koji su ga koristili 2019. godine, ove godine dostigao je procenat od 81 posto upotrebe među njima. Facebook je u poslednje dve godine ostao na istoj brojci (69 procenata), ali i dalje drži sigurno drugo mesto.

Jedina platforma koja je imala statistički značajan rast od 2019. godine, pored YouTube-a, je Reddit. Ona je sa 11 procenata iz 2019. godine porasla na 18 procenata u 2021. godini. Sve ostale mreže su, kao i Facebook, u relativno stabilnom stanju upotrebe već nekoliko godina.

Ipak, to ne znači da se te mreže manje upotrebljavaju. Naprotiv, 49 procenata Facebook korisnika je navelo da ovoj mreži pristupa više puta u toku dana. Slično je i kod Snapchat-a, gde 45 odsto korisnika ovog servisa pristupa više puta dnevno, kao i kod Instagram-a (38 procenata korisnika). Otprilike trećina YouTube korisnika koristi ovu platformu više od jednom dnevno.

Pročitajte i:  TikTok i nove zabrane u SAD

PCPress.rs Image

Ukupno 21 procenat Amerikanaca koristi TikTok, ali je među mlađim korisnicima, između 18 i 29 godina, taj broj značajno veći (48 procenata.). U toj starosnoj grupi ipak je najzastupljeniji YouTube, koga upotrebljava čak 95 procenata mladih korisnika. Na drugom mestu među mladima je Instagram (71 procenat), na trećem Facebook (70 procenata), dok je četvrti Snapchat (65 procenata).

Iako je ovo istraživanje sprovedeno samo na tlu SAD-a, verujemo da je slična situacija i u ostatku sveta.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,