ePlaneta

YouTube – muzička inteligencija sa velikim izdavačkim kućama 

Nakon što je prošle godine debitovao sa generativnom AI funkcijom koja proizvodi muziku u stilu poznatih umetnika kao što su Charli XCKS, John Legend i T-Pain, YouTube sada traži od velikih izdavačkih kuća da mu dozvole da klonira više muzičara. Prema Financial Times-u, video platforma u vlasništvu Google-a nudi da plati Universal Music Group (UMG), Sony Music Entertainment i Warner Records „paušalne sume novca“ u zamenu za licenciranje njihovih pesama za legalnu obuku svojih muzičkih alata AI. 

YouTube je za Financial Times rekao da ne želi da proširi Dream Track – koji je podržalo samo deset umetnika tokom njegove testne faze – ali je potvrdio da je bio „u razgovorima sa izdavačima o drugim eksperimentima“. Platforma ima za cilj da licencira muziku od „desetina“ umetnika prema izveštaju, koja će se umesto toga koristiti za obuku novih alata veštačke inteligencije koje YouTube planira da pokrene kasnije ove godine. Naknada koju je YouTube spreman da plati za ove licence nije otkrivena, ali izveštaj kaže da će to verovatno biti jednokratna plaćanja, a ne aranžmani zasnovani na tantijema. 

Pročitajte i:  Preskakanje: YouTube ima novu AI opciju

Bez obzira na to, i umetnici i etikete koje ih predstavljaju će verovatno biti ubedljive. Sony Music je opširno upozoravao kompanije sa veštačkom inteligencijom na „neovlašćeno korišćenje“ svog sadržaja, a UMG je bio spreman da privremeno povuče ceo muzički katalog iz TikToka nakon što je neadekvatna zaštita od muzike generisane veštačkom inteligencijom dovela do raspada pregovora o licenciranju. Još u januaru, preko 200 umetnika — uključujući Billie Eilish, Pearl Jam i Katy Perry — takođe je pozvalo tehnološke kompanije da prestanu da koriste veštačku inteligenciju kako bi „kršili i obezvredili prava ljudskih umetnika“. 

Vesti o ovim diskusijama dolaze samo nekoliko dana nakon što je Američko udruženje izdavačke industrije (RIAA), koje predstavlja izdavačke kuće kao što su Sony, Warner i Universal, podnelo odvojene tužbe za kršenje autorskih prava protiv dve od najvećih kompanija u generativnoj AI muzici. Etikete navode da su rezultati Sunoa i Udio-a proizvedeni korišćenjem „nelicenciranog kopiranja zvučnih snimaka u masovnom obimu“, pri čemu je RIAA tražila odštetu do 150.000 dolara po kršenju. 

Pročitajte i:  Kako sakriti AI rezultate u Google pretrazi pomoću dva metoda za Microsoft Edge i Google Chrome

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *