Top50 Glas publike

YouTube planira ručno biranje sadržaja za Kids aplikaciju

YouTube planira da u bliskoj budućnosti objavi verziju svoje aplikacije YouTube Kids koja nije kontrolisana od strane algoritma, kako bi se izbegao neadekvatan sadržaj za decu, navodi se u izveštaju BuzzFeed News-a. Modifikovana verzija aplikacije će takođe biti ograničena na video zapise iz ručno odabranih kanala koje će tim ljudskih moderatora na YouTube-u odobriti. Google će korisnicima ponuditi dve verzije YouTube Kids aplikacijeu jednoj će se za izbor sadržaja kao i dosad brinuti algoritmi, dok će u drugoj verziji sadržaj birati Google-ovi zaposleni.

PCPress.rs Image

Odluka, iako tek treba biti zvanično najavljena, dolazi uz dugogodišnju zabrinutost zbog YouTube-ovog algoritma za predloge koji po svojoj prirodi usmerava gledaoce ka sve više ekstremističkom sadržaju. Prošlog meseca, izveštaj Business Insider-a ilustrovao je kako aplikacija YouTube Kids predlaže deci da gledaju video zapise pune dezinformacija i teorija zavere u vezi sa sletanjem na Mesec, da li postoje vanzemaljci, kao i na primer video materijal u kojem se tvrdi da je Zemlja ravna ploča.

Pročitajte i:  Google počeo da vraća novac za Stadia uređaj

Prošle godine YouTube je bio upleten u kontroverzu koji uključuje video sadržaja koji prikazuju junake dečijih TV serija u nasilnim ili zastrašujućim situacijama. Platforma je takođe napadnuta zbog ekstremističkog sadržaja, a uz pomoć oštrije kontrole smirio oglašivače koji svoje proizvode reklamiraju zajedno sa diskutabilnim sadržajem. Pored ovih kontroverzi, YouTube se borio sa kreatorima sadržaja koji stoje iza kanala koji nisu imali najadekvatniji sadržaj, uključujući i teoretičara zavere Alex Jones-a, čiji je kanal ostao bez reklama i influensera Logan Paul-a, koji je ostao na 90-dnevnoj suspenziji jer se oglušio o YouTube-ovu politiku.

YouTube je uložio više napora da pokuša i ukloni neprimeren sadržaj posebno onaj dečiji, uključujući uklanjanje reklama iz miliona videa, neprimerenih komentara, nametanje starosnog ograničenja za označene sadržaje i povećanje broja moderatora koji kontrolišu platformu. Za borbu protiv dezinformacije, YouTube je prošlog meseca objavio da će koristiti Wikipedia-u da bi pomogao u proveri video snimaka osumnjičenih za pokretanje teorije zavere, da bi se Wikipedi-a okrenula i javno objavila da nikada nije bila obaveštena o odluci.

Pročitajte i:  YouTube Music – godišnji pregledi

PCPress.rs Image

Ne znamo kada će se pokrenuti posebna verzija aplikacije YouTube Kids, ali BuzzFeed izveštava da bi opcija namenjena prvenstveno roditeljima za prebacivanje na verziju koju ne proverava algoritam već čovek, mogla da stigne već ovog meseca. U izjavi, portparol YouTube-a nije porekao vesti, ali nije ni eksplicitno potvrdio. “Mi uvek radimo na ažuriranju i poboljšanju YouTube Kids-a, ali ne komentarišemo glasine i špekulacije”, stoji u saopštenju.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,