ePlaneta

YouTube pregovara sa muzičkim izdavačima o licenciranju pesama za obuku AI modela

Mnogo se raspravlja o upotrebi zaštićenih materijala za obuku AI modela. YouTube navodno preduzima korake da izbegne ovaj problem, nudeći velikim muzičkim izdavačima plaćanje za licenciranje njihovih pesama za obuku AI modela.

PCPress.rs Image

Pregovori sa muzičkim izdavačima

Sony Music Entertainment, Universal Music Group i Warner Records navodno su uključeni u pregovore sa platformom u vlasništvu Google-a. Međutim, malo je verovatno da će kompanije imati poslednju reč, jer bi odluka o učešću verovatno pripadala svakom umetniku pojedinačno.

Mnogi muzičari nisu oduševljeni idejom da AI ima pristup njihovom radu. U aprilu 2023. godine, preko 200 umetnika potpisalo je otvoreno pismo u kojem su izjavili: “Moramo se zaštititi od predatorske upotrebe AI za krađu glasova i likova profesionalnih umetnika, kršenje prava kreatora i uništavanje muzičkog ekosistema.”

Pokretanje Dream Track alata i reakcije izdavača

U novembru, YouTube je pokrenuo Dream Track, alat koji je omogućio odabranim kreatorima da koriste tekstove i glasove pevača kao što su John Legend i Charli XCX. Međutim, samo deset umetnika je učestvovalo u testiranju ovog alata, a YouTube očigledno ima za cilj da “desetine” umetnika učestvuju u generatoru pesama zasnovanom na AI.

Pročitajte i:  YouTube - muzička inteligencija sa velikim izdavačkim kućama 

Muzičke kuće su zauzele čvrst stav protiv kompanija za koje smatraju da koriste njihov zaštićeni sadržaj. Dana 24. juna, trio kompanija Sony, Universal i Warner podneo je tužbu protiv muzičkih generatora Suno i Omio zbog “masovnog” kršenja autorskih prava. Oni zahtevaju zabranu daljeg korišćenja i do 150.000 dolara po delu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *