BIZIT Seminar

YouTube protiv zloupotrebe dislike tastera

Odavno je postalo jasno da neki YouTube korisnici zloupotrebljavaju dislike taster, ali bi to uskoro moglo da se promeni, budući da platforma planira da maliciozne korisnike natera da dobro razmisle pre nego što negativno ocene neki video sadržaj.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o eksperimentu u okviru kojeg bi trebalo da se testiraju mogućnosti za sprečavanje takozvanog „dislike linča“, tako što bi se od korisnika tražilo da objasne zašto nekom sadržaju daju negativnu ocenu. Ukoliko problematični korisnici nastave sa negativnim ocenama, a bez ikakvog objašnjenja, dislike opcija bi mogla da im postane nedostupna, kako bi se sprečilo da utiču na algoritme. Sva ponuđena rešenja za sada su problematična, te bi unošenje objašnjenja za negativnu ocenu dovelo do niza komplikacija, dok se na uklanjanje dislike tastera gleda kao na nepoželjnu meru, koja bi ugrozila slobodu korisnika.

Na ideju se došlo nakon što je Rewind video, koji je kreiran od strane platforme, krajem 2018. proglašen za sadržaj sa najviše dislike-ova, ali se ističe da  se radi o problemu koji utiče i na druge kreatore. Iako veliki broj negativnih ocena ne znači da je neki sadržaj potpuno uništen, ipak dolazi do smanjenog broja preporuka, pa samim tim i publike, posebno kada su u pitanju osetljive teme, te sadržaji koji se bave problemima o kojima se inače ne govori.

Pročitajte i:  Otkazi u Google, Microsoft-u i Amazonu

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,