Čitaj PC Press

YouTube uklonio stotine kanala koji se bave Hong Kongom

Kao što znate, Facebook i Twitter su blokirali botove u službi vlasti. Ne, nije reč o američkim vlastima, već se radi o kineskim vlastima. Naime, oni su blokirali naloge sa teritorije Narodne Republike Kine koji su, navodno, širili lažne vesti o demonstracijama u Hong Kongu. Sada se tim naporima društvenih mreža sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama pridružio i Google, odnosno YouTube.

Da podsetimo, u Hong Kongu se proteklih meseci sa manjim ili većim pauzama održavaju demonstracije. Premda se širom sveta nazivaju “prodemokratskim demonstracijama”, one su zapravo usmerene protiv demokratskih i legitimnih vlasti Hong Konga usled nezadovoljstva zakonom koji olakšava proceduru izručenja kriminalaca Narodnoj Republici Kini.

YouTube je uklonio 210 kanala tokom ove nedelje. Kako je saopšteno, reč je o kanalima koji su “u koordinisanom maniru kačili video zapise u vezi sa demonstracijama”. Direktor kompanije Google za bezbednost nije govorio o izvorištu kanala, ali je rekao da je ovo otkriće “konzistentno sa aktivnostima i akcijama koje su preduzeli Facebook i Twitter vezano za Kinu.”

Pročitajte i:  Kad maliciozne Android aplikacije kradu Facebook Login podatke

Pored toga, YouTube je saopštio da za sada nema planove da menja sisteme oglašavanja za medije koji su pod kontrolom države, za razliku od Twitter-a. Ipak, planiraju da uvedu “posebne oznake” za video sadržaje državnih medija iz regiona. Za sada nisu objavljeni nikakvi detalji o tome koji i kakvi kanali su ugašeni, tako da za sada nema preciznijih informacija u tom smislu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

ASUS

Tagovi: , , ,