YouTube uklonio stotine kanala koji se bave Hong Kongom

Kao što znate, Facebook i Twitter su blokirali botove u službi vlasti. Ne, nije reč o američkim vlastima, već se radi o kineskim vlastima. Naime, oni su blokirali naloge sa teritorije Narodne Republike Kine koji su, navodno, širili lažne vesti o demonstracijama u Hong Kongu. Sada se tim naporima društvenih mreža sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama pridružio i Google, odnosno YouTube.

PCPress.rs Image

Da podsetimo, u Hong Kongu se proteklih meseci sa manjim ili većim pauzama održavaju demonstracije. Premda se širom sveta nazivaju “prodemokratskim demonstracijama”, one su zapravo usmerene protiv demokratskih i legitimnih vlasti Hong Konga usled nezadovoljstva zakonom koji olakšava proceduru izručenja kriminalaca Narodnoj Republici Kini.

YouTube je uklonio 210 kanala tokom ove nedelje. Kako je saopšteno, reč je o kanalima koji su “u koordinisanom maniru kačili video zapise u vezi sa demonstracijama”. Direktor kompanije Google za bezbednost nije govorio o izvorištu kanala, ali je rekao da je ovo otkriće “konzistentno sa aktivnostima i akcijama koje su preduzeli Facebook i Twitter vezano za Kinu.”

Pročitajte i:  Twitter uvodi automatsko arhiviranje tvitova

Pored toga, YouTube je saopštio da za sada nema planove da menja sisteme oglašavanja za medije koji su pod kontrolom države, za razliku od Twitter-a. Ipak, planiraju da uvedu “posebne oznake” za video sadržaje državnih medija iz regiona. Za sada nisu objavljeni nikakvi detalji o tome koji i kakvi kanali su ugašeni, tako da za sada nema preciznijih informacija u tom smislu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,