Zebra

YouTube uvodi speech tehnologiju

image YouTube pravi desetine miliona klipova koji će biti prilagođeni potrebama gluvih i osoba sa oštećenim sluhom, a zahvaljujući funkciji automatic caption.

U YouTube-u kažu, da će ovakav potez omogućiti pristup sadržajima onima koji ga do sada nisu imali, što će doprineti demokratizaciji i širenju opšte saradnje i razumevanja prema ljudima sa posebnim potrebama. Sam projekat izveden je uz pomoć brojnih partnera, uključujući Univerzitet u Kaliforniji, Berkli univerzitet, Jejl univerzitet i Nacionalnu Geografiju.

Za početak će funkcija biti dostupna samo na engleskom, a kasnije će biti proširena i na druge jezike.

“Ova tehnologija poznata je već 50 godina i konačno je postala dovoljno dobra da bismo je koristili na ovaj način.”, tvrdi Mike Cohen, inženjer u Google-u, “Godinama radimo na speech tehnologiji i morali smo da prevaziđemo veliki broj problema – varijacije u akcentu, jeziku, izgovoru, buku u pozadini, kako bismo ovu tehnologiju učinili upotrebljivom.”

Ipak, projektanti nisu potpuno zadovoljni. Tokom demonstracije tehnologije, program je reč “sim card” zamenio za “salmon”. Iako nije dovedena do savršenstva, ova tehnologija predstavlja važan korak napred.

Pročitajte i:  YouTube i zabava za milione: Kad video traje deset sati

Kada je reč o korisnicima, veoma su zadovoljni funkcionisanjem speech tehnologije. “Ovo je zaista velika stvar i nešto o čemu sam sanjao godinama. Činjenica da sada možemo pogledati i razumeti svaki video je neverovatna, a to što sam i ja delom zaslužan me čini posebno srećnim”, izjavio je g. Harrenstien, koji je radio na projektu nekoliko godina unazad, a koji i sam od malena ne čuje.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,