Yunet: Efekti digitalne transformacije

Ekonomski uticaj pandemije je nesaglediv i mnoge industrijske grane su pogođene. Sama pandemija je ukazala na slabosti tradicionalnih sistema sa jedne strane a sa druge strane pokazalo se da je tehnologija bila i ostala zajednički imenilac za većinu organizacionih struktura.

PCPress.rs Image
Zlatko Trhulj, Yunet CEO

Sve više će se razvijaju rešenja bazirana na digitalnim tehnologiji koje će kompanijama obezbediti  kontinuitet poslovanja i pružiti neophodnu zaštitu od nepredviđenih situacija. O tome smo razgovarali sa Zlatkom Trhuljom, koji je funkciju Yunet CEO-a došao nakon dugogodišnjeg menadžerskog iskustva u kompanijama Telekom Srbija  i MTEL Crna Gora.

Na čemu bazirati strategiju u ovom neizvesnom i teškom vremenu?

Strategija Yunet-a se bazira na kreiranju personalizovanih rešenja prilagođenih poslovanju naših klijenata. Kako bismo uspešno nastavili takmičenje u digitalnoj ekonomiji, rešili smo da prilagodimo biznis model i procese poslovanja. Bilo da se radi samo o povezivanju na Internet ili nekom kompleksnom zahtevu za implementaciju ICT rešenja, , klijenti će u svakoj od tih faza u Yunet-u dobiti idealnog partnera.

Uveli ste brojne novine u svoje poslovanje. Možete li nam reći nešto više o njima, kao i o novoj IoT platformi?

Kao novinu u našem poslovanju istakao bih IoT kao sigurnu, modernu i skalabilnu platformu koja podržava povezivanje modernih IoT senzora preko nekoliko bežičnih protokola.  Time je omogućeno kreiranje specifičnih rešenja koja su maksimalno funkcionalna sa jedne strane, ali istovremeno su omogućila uvođenje naprednog izveštavanja u realnom vremenu.

Pročitajte i:  CRM i CX – dva termina koja u 2022. nikako ne idu jedan bez drugog!

IoT platforma sadrži i modul za mašinsko učenje i veštačku inteligenciju kako bi se došlo do boljeg razumevanja poslovnih procesa a sve u cilju da se optimizuju proizvodni procesi i postigne bolja iskorišćenost postojećih resursa.

Ko su klijenti ove nove platforme? U kojim sve delatnostima ona može da podstakne rast poslovanja?

Yunet-ovi klijenti već koriste IoT platformu  u svom poslovanju, a ono što je zanimljivo je da oni dolaze iz raznorodnih industrijskih grana. Tako na primer u okviru farmaceutske industrije, platforma komunicira sa proizvodnim sistemima i pomoću kamera prati angažovanje ljudstva, tako da menadžment u realnom vremenu prati parametre proizvodnje.

PCPress.rs Image

Imamo implementirao i rešenje „ Pametna poljoprivreda“, gde za potrebe klijenta prikupljamo pomoću senzora i analiziramo podatke o temperaturi, vlažnosti zemljišta, očitavamo PH vrednost i vrednosti minerala u zemlji. Na ovaj način naš klijent racionalno sprovodi mere navodnjavanja i primene agro-tehničkih mera u roku proizvodnje izabrane biljne kulture.

Takođe, IoT platforma omogućava postavljanje senzora koji mere iskorišćenje prostorija u kompaniji. Pored zauzeća (aktivnosti) unutar prostorije, moguće je pratiti i kvalitet vazduha i koncentraciju organskih čestica u vazduhu, što je posebno bitno u trenutnim uslovima pandemije.

Pročitajte i:  Vesimpex: IT za Factory Floor

Moguće je povezivanje sa HVAC sistemima i uključivanje provetravanja prostorija u zavisnosti od kvaliteta vazduha a ne samo od temperature.

Da li je ovakav vid digitalne transformacije privremeno rešenje ili nešto što će (p)ostati trajni oslonac poslovanja u narednim godinama?

Bez obzira na vrstu poslovanja, digitalna transformacija je neophodna ukoliko želite da opstanete na tržištu. Posledice ove pandemije će se sigurno osećati u narednom periodu i zato je veoma važno da svi prepoznaju digitalnu transformaciju kao veoma bitan proces u cilju daljeg poslovnog razvoja. Samo transformacijom moći će da unaprede svoje usluge i proizvode i na taj način ne dozvole da im vrednost kompanije opadne. Transformacija omogućava agilan pristup na tržištu, brzo i relativno lako reagovanje, a Yunet je tu da svim korisnicima omogući da ova transformacija bude laka i jednostavna.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,