Z. Evropa – iPhone spao na 20 posto

Izveštaj analitičke kompanije IDC pokazuje da Apple gubi svoju poziciju na tržištu smartfona u zapadnoj Evropi.

Photo: MattsMacintosh/Flickr
Photo: MattsMacintosh/Flickr

Prema podacima iz prvog kvartala 2013. godine, udeo iPhonea na tržištu smartfona u ovom regionu opao je za 11 posto u odnosu na godinu dana ranije i sada iznosi svega 20 posto.

Zapadna Evropa ostaje jako uporište Samsunga, koji je u prvom kvartalu ove godine imao 45 posto udela, u odnosu na 31 posto, koliko su imali godinu dana ranije.

Treće mesto na tržištu smartfona zauzeo je Sony, sa 10 posto tržišnog udela, a blizu je i LG, koji ima 8 posto udela. Oba proizvođača zabeležila su rast, jer je njihov udeo u prvom kvartalu 2012. godine iznostio 6, odnosno 2 procenata.

Pored Applea, pad je zabeležila i Nokia, koja sada ima 5 posto udela u zapadnoj Evropi, u odnosu na prošlogodišnjih 8 posto.

Prema rečima Franciska Džeronima iz kompanije IDC, pomenuti region se sada nalazi u drugom talasu što je smartfona tiče. Dok su prvi talas pokrenuli oni koji su želeli da kupe uređaj koji će potpuno da zadovolji njihove potrebe, bez obzira na cenu, drugi talak vuku oni koji nemaju takve potrebe.

Pročitajte i:  Pametni satovi koji pružaju potpuno novo iskustvo – Galaxy Watch4 i Galaxy Watch4 Classic

Oni žele da zamene svoj obični mobilni telefon nekim telefonom sličnih karakteristika i najčešće se odlučuju za najjeftinije modele, rekao je on.

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , , , ,

2 thoughts on “Z. Evropa – iPhone spao na 20 posto

Comments are closed.