Za mašine sportskog duha

Kada spremate svoj novi gejming PC, pažljivo odabrane osnovne komponente treba zaokružiti kvalitetnim kućištem. Pri pomenu dobrog gejming kućišta mnogi odmah pomisle na visoku cenu, ali LC Power pokazuje da ne mora biti tako.

PCPress.rs ImageLC Power imao je jednostavnu ideju da spoji praktično i atraktivno u jedan paket, a da pritom ne isprazni vaš novčanik. Proizvođač je napravio iznenađujuće malo kompromisa sa LC Power Gaming 987B i Gaming 985B nudeći potencijalnim kupcima mnogo više nego što očekuju za uložen novac. Razlika u ceni je zapravo mala, tako da izbor zavisi od vašeg ukusa i potreba. To posebno važi zbog činjenice da su kućišta funkcionalno slična, ali ipak ima razlika kako u pogledu opcija i rešenja, tako i na polju estetike

Gaming 987B Silent Slinger

Krenućemo sa skupljim od dva testirana modela. Reč je o midi ATX modelu skromnih dimenzija, pošto nema mnogo dodatne plastike kojom mnoge kompanije veštački uvećaju svoja kućišta iz ove klase. Prednji kraj izveden je u obliku dva bela slova V između kojih se nalaze manje osvetljene površine. One svetle zahvaljujući tome što se iza prednje stranice kriju dva crvena ventilatora od 120 mm. To je prva velika stvar, jer nije teško zaključiti da će kućište biti odlično provetreno već sa fabričkom postavkom. Korisniku je ostavljeno da sam promeni boju, tako što zameni ventilatore modelima koji imaju drugačije LED‑ove. Predviđena su mesta za još tri ventilatora.

Pročitajte i:  LC-Power M.2 kućište i PCI kartica: Brzina u džepu

PCPress.rs ImagePrednji kraj krije zgodan panel s konektorima: tu su dva USB 3.0 i jedan USB 2.0 priključak, zajedno sa dva 3,5‑milimetarska džeka za mikrofon i slušalice. Na bočnoj strani je providni akrilni pleksiglas koji je blago zatamnjen, tako da omogućava vrlo dobar pogled u unutrašnjost kućišta, što je uvek bitno za sve one koji se ponose svojim hardverom. Pohvalili bismo to što je, u skladu sa trendovima, unutrašnjost ofarbana u crno, a to je neophodno ukoliko želite atraktivan enterijer kućišta. Filter za prašinu štiti napajanje koje je smešteno tamo gde i treba da bude – na dnu. Osim njega, tu su prednji i gornji filteri koje, moramo da priznamo, nismo očekivali u cenovnom rangu kome Gaming 987B Silent Slinger pripada, što je plus u našim očima. Posebno treba istaći da se ova dva filtera montiraju magnetnim putem, pa nema potrebe za šrafovima.

Primetili smo i niz drugih detalja koji su karakteristični za skuplje modele. To su gumene zaštite za kablove u unutrašnjosti, veliki otvor za montažu kulera sa backplate‑om, te vratanca na prednjoj strani koja skrivaju optičke uređaje. Postoji i pregrada koja odvaja napajanje od ostatka hardvera, što smo retko viđali. Pomenimo i da Gaming 987B može da prihvati dva 3,5‑inčna i tri 2,5‑inčna uređaja za smeštanje podataka, što može da bude nedovoljno, ako imate puno hard‑diskova ili SSD‑ova. Ipak, imajući u vidu sve ostalo, konstatujemo da je ovo jedini nedostatak.

Pročitajte i:  LC-Power M.2 kućište i PCI kartica: Brzina u džepu

Gaming 985B Vindicator

PCPress.rs ImageDrugo kućište nešto je jeftinije, ali i kreativnije osmišljeno. Gaming 985B Vindicator koncipiran je tako da privuče pažnju svakoga i da služi za impresioniranje kolega gejmera koji vole osvetljena kućišta. Pritom, ovaj model teško da bi mogao više da svetli: prvo ćete ugledati veliku prednju stranu koja šljašti u različitim režimima. U pitanju je RGB osvetljenje koje nudi različite programe rada, pa tako svetlo može da se kreće u talasima ili svetli različitim bojama, poput novogodišnje rasvete. Ovaj dizajn morao je da dovede do kompromisa, pa tako Gaming 985B ne poseduje mogućnost ugradnje optičkih uređaja; mlađa populacija retko koristi diskove, te da neće previše mariti za ovaj nedostatak.

Panel za upravljanje smešten je na gornju stranicu kućišta i nudi isti raspored konektora kao model Gaming 987B. Bočna strana takođe poseduje providni segment, ali nešto manji. Enterijer je ofarban u crno i jednostavniji je u odnosu na skuplje kućište. On nudi ugradnju svega po dva uređaja od 2,5’’ i 3,5’’ što naprednim korisnicima može lako da postane ograničavajući faktor. Otvor za kulere sa backplate‑om je veći, ali zato nema gumenih zaštita na ivicama otvora koje štite kablove prilikom njihovog „sakrivanja“ po kućištu. Dobra vest je da se i ovde koristi odvojen odeljak za smeštanje napajanja, tako da se toplota ne prenosi u odeljak sa ostatkom komponenti.

Pročitajte i:  LC-Power M.2 kućište i PCI kartica: Brzina u džepu

Bitno je napomenuti da ovaj model ne poseduje nijedan ugrađen ventilator, što znači da ukoliko iole brinete o svojim komponentama i njihovom zdravlju, odmah morate da ugradite barem jedan ili dva, što je dodatni izdatak koji može da učini Gaming 985B skupljom varijantom. Zanimljivo je da Vindicator ima šest predviđenih mesta za ventilatore, tako da ostavlja mnogo prostora za nadogradnju, što gejmeri i overklokeri cene.

Praktičan ili zabavan?

Oba kućišta su u svom cenovnom rangu spadaju među dobre kupovine i zaslužuju preporuku. Gaming 987B Silent Slinger je nešto konzervativnija varijanta koja nudi sve što biste od jednog ovakvog modela poželeli. Gaming 985B Vindicator je nešto jeftiniji, ali i dramatičniji, ali uz nedostatke u pogledu praktičnosti. U zavisnosti od opisa u kom se prepoznajete, znaćete koje vam kućište više odgovara.

LC Power Gaming 987B
– Silent Slinger
LC Power Gaming 985B
– Vindicator
Tip Midi-Tower Midi-Tower
Boja Crna Crna
Materijal Čelik, aluminijum, pleksiglas Čelik, aluminijum, pleksiglas
Bočni prozor Da Da
Eksterni 5.25″ slotovi 2
Interni 2,5”/3,5” slotovi 2 / 3 2 / 2
Prednji panel 2×USB 3, 1×USB 2,  Audio, Mic 2×USB 3, 1×USB 2,  Audio, Mic
Broj 120 mm ventilatora 2
Dimenzije 455×200×485 mm 455×190×450 mm
Masa 6,1 kg 4,6 kg
Cena 54 evra 45 evra

 

www.mid9.rs

Nebojša Todorović

(Objavljeno u PC#240)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,