Ikotek

Zaboravite na baterije: mali roboti koje pokreće vlaga

Naučnici sa Nacionalnog univerziteta Seoul, u Južnoj Koreji, stvorili su robote koji se kreću apsorbujući vlagu. Rad o ovim malim robotima objavljen je u časopisu Science Robotics. Ovim robotima ne treba nikakav spoljašnji izvor energije i takozvani hygroboti mogu da se dopunjavaju, kreću se napred i nazad i okreću kao zmije.

PCPress.rs Image

Tim iz Južne Koreje našao je inspiraciju u biljkama, koje imaju poznatu sposobnost da promene oblik i veličinu apsorbujući vodu iz zemlje ili vazduha. Ovo nije prvi put da naučnici posmatraju biljke kada su inovacije u pitanju, a prošle godine su napravljeni roboti iz algi. Roboti nisu napravljeni od biljnog materijala, nego samo imitiraju mehanizme iza biljaka. Baš zato ove male mašine rade na vlagu, koja je prirodni izvor energije. Prednost je to što nije otrovna kao baterije, niti postoji mogućnost da robot eksplodira, a to je ključ za mikrorobote koji će se koristiti unutar ljudskog tela.

Glavni pokretni deo sastoji se od posebnog filma izgrađenog od nanovlakana koji reaguju na vlagu. U trenutku kada oseti promenu vlage ovaj film se steže i rasteže po celoj svojoj dužini pokretajući ceo organizam. Asimetrična raspodela trenja unutar vlakana omogućava da se trenje pokreće samo u predodređenom pravcu pa se osciliranje vlakana pretvara u linearno kretanje robota u jednom smeru.

Pročitajte i:  Minijaturni robot koji menja oblik i ima veliki uticaj

Naučnici smatraju da bi roboti koji rade na vlagu mogli da se koriste u medicini, za distribuciju lekova kroz organizam kao i u vojnim i industrijskim istraživanjima. Ovo nije prvi mali robot koji radi na biomedicinskim aplikacijama. Prošle godine naučnici su kreirali bot hidrogel aktiviran magnetom, koji je značajan u lečenju tumora.

Izvor: The Verge 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,