BIZIT 2022

Zabranjeno pušenje – Dan Republike u Beogradu

Svojim petim koncertu po redu, 29. novembra, Zabranjeno pušenje je u Beogradu, u prepunom Mixer House, pred oko 1.200 ljudi obeležilo Dan Republike, kao i  30. rođendan kultnog albuma "Das ist Walter".

Zabranjeno pusenje

Uvertira za koncert Zabranjenog Pušenja bio je nastup slovenačkog benda Zaklonišče prepeva, koji se prvi put predstavio Beogradskoj publici. Već dvadeset godina oni su trn u oku u Sloveniji, jer pevaju na srpsko – hrvatskom jeziku. Veliku popularnost su stekli obradom pesme "Računajte na nas" od Đorđa Balaševića. U svakom slučaju sjajan početak koncertne večeri.

I onda erupcija oduševljenja. Frontmen Zabranjenog pušenja, Sejo Sexon,  najavio je ovaj događaj  kao ,,gastro – erotski spektakl" i obećao, citiram: "Da će najdraži vođa, biranim rečima, do ganuća dovesti sve prisutne". Kako je situacija na terenu pokazala, i doveo ih je!  Tri puna sata horskim pevanjem, publika je  pratila Seju koji je pevao i pesme koje se ne mogu baš često čuti  na koncertima Zabranjenog pušenja, poput ,,Gospođa Brams",,Anarhija all over Baščaršija", i ,,12 sati". Koncert je počeo uvodnom temom iz već kultnog filma "Valter brani Sarajevo", da bi se odmah nastavio pesmom "Selena".

I onako, do ključanja podgrejana atmosfera u Mikser House, kulminirala je tokom izvođenja pesama ,,Yugo 45" i ,,Fildžan viška" na koje beogradska publika očigledno jako emotivno reaguje, a koje jasno dokazuju koliko  je Zabranjeno pušenje omiljeni bend sa EX Yu prostora. Na kraju, pesmu Bos ili Hadžija pevala je cela dvorana.

U narednom periodu Zabranjeno pušenje planira koncerte širom Evrope. Već 6. decembra nastupaju u Splitu, 13. decembra u Ljubljani, a zatim slede  Malme i Stokholm. Planiraju i već dugoočekivani koncert u Novom Sadu, za koji se šuska da bi se mogao održati već početkom sledeće godine.

U svakom slučaju, koncert za pamćenje, koji je beogradska publika nagradila svojom prisutnošću u ovolikom broju.

Nebojša Miletić,
DG Star Produkcija                                              

Fotografije
Milena Mima Ilić

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,